Vegansk grønnsakgryte med ristet rug

Paul Svenssons gryte med rotgrønnsaker er inspirert av en rett som kalles freekeh.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Krydret vegansk grønnsakgryte med ristet rug

Midtøstens krydrede gryte med nøtter og frukt lager vi på rug og gode rotgrønnsaker. Freekeh er korn som vanligvis lages på ristet hvete, men ingenting slår den finske rugen når det gjelder smak. Rotgrønnsaker valgt etter sesong gir sødme til de smakfulle, men ikke sterke, krydderne.

Slik gjør du

La finhakket løk, hvitløk, rug og safran svette i litt smør og olje. Ha på grønnsakbuljong og la det koke under lokk i 5–10 minutter.

Tilsett rotgrønnsaker i terninger og aprikoser, salt og krydderposen med nellik, korianderfrø, fennikelfrø og laurbærblad. La det småkoke under lokk til rug og rotgrønnsaker er møre, 10–15 minutter. Tilsett vann ved behov.

Ta ut krydderposen.

Ha på urter, nøtter, paprikapulver og appelsin i terninger.

Myntekrem på havre-fraîche

Bland crème fraîche laget på havre med finhakket mynte og tahini. Smak til med salt, pepper og sitronskall.

Tips

Sånn rister du rug, se oppskriften på grøt med røykt rug

Krydderposen lager du av litt bomullstøy som du knytter en hyssing rundt.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE