Grøt med røykt rug, sviske- og eplekompott og rømme.

Ruggrøt med sviske- og eplekompott, rømme og litt brunet smør.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Grøt med røykt rug

Rug som ristes eller røykristes holder seg lenge i et tett glass i skapet. Hvorfor ikke koke ruggrøt til middag?

Slik gjør du

Røykristet rug

Legg rugen på en stekeplate på nederste rille i ovnen. Sett temperaturen til 150 grader.

Varm opp røykespon i en tørr panne. Tenn på og så slukker du ved å sette på lokk. Sett pannen på rist over stekeplaten. Ta bort lokket og lukk ovnsdøren med en gang. Røykrist rugen i 30 minutter.

Ha den røykristede rugen i en blender og miks den grovt. Legg den på et rent glass og oppbevar tørt og kjølig.

Grøt med røykt rug og krydder

Ha rug, vann og salt i en gryte. Kok under lokk til vannet har kokt inn. Tilsett krydder og melk. Kok forsiktig til en kremet konsistens, rør mens grøten koker.

Serveres med sviske- og eplekompott, rømme og brunet smør.

Sviske- og eplekompott

Skjær svisker og epler i terninger. Ha svisker, epler og eplemost i en gryte og kok under lokk til en kremet konsistens, 8-10 minutter. Rør sammen til en grov fruktmos.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE