Slik gjør du
Røykristet rug
Legg rugen på en stekeplate på nederste rille i ovnen. Sett temperaturen til 150 grader.
Varm opp røykespon i en tørr panne. Tenn på og så slukker du ved å sette på lokk. Sett pannen på rist over stekeplaten. Ta bort lokket og lukk ovnsdøren med en gang. Røykrist rugen i 30 minutter.
Ha den røykristede rugen i en blender og miks den grovt. Legg den på et rent glass og oppbevar tørt og kjølig.
Grøt med røykt rug og krydder
Ha rug, vann og salt i en gryte. Kok under lokk til vannet har kokt inn. Tilsett krydder og melk. Kok forsiktig til en kremet konsistens, rør mens grøten koker.
Serveres med sviske- og eplekompott, rømme og brunet smør.
Sviske- og eplekompott
Skjær svisker og epler i terninger. Ha svisker, epler og eplemost i en gryte og kok under lokk til en kremet konsistens, 8-10 minutter. Rør sammen til en grov fruktmos.