NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Koldskål med rabarbra og kammerjunkere

Kammerjunkere er de sprø småkakene som ligger midt i koldskålen.

Foto: Fra tv-serien Det søte sommerliv / DR

Koldskål med rabarbra og kammerjunkere

Mange av oss liker en god, gammeldags koldskål med sitron. Men prøv denne alternative koldskålen med rabarbra og kammerjunkere. Du kommer ikke til å angre!

Slik gjør du

Kammerjunkere

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv og blandes sammen med litt av sukkeret på bordet med en palettkniv, så frøene fordeler seg i sukkeret.

Mel, bakepulver og vaniljesukkeret blandes godt sammen. Smøret smuldres i melblandingen og eltes kort sammen. Tilsett egget for å samle deigen. Tilsett melken til slutt.

Deigen plasseres mellom to ark bakepapir og kjevles ut til ca. 2 cm tykkelse, like tykt over det hele. Det er nå bakepapir over og under deigen. Denne innpakkede deigen settes i kjøleskap i minimum 1 time.

Stikk ut deigen i sirkler på ca. 2 cm i diameter. Sirklene stekes på bakepapir ved 175 °C i max 10 minutter. Avkjøles og deles i to med en sagtannet, skarp kniv. De halve kammerjunkerne stekes videre i ovnen ved 100 °C i ytterligere 45 minutter.

Avkjøles helt og oppbevares i en tett kakeboks i opp til en uke.

Rabarbramos

Vaniljestangen deles på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv og blandes sammen med en teskje sukker på bordet med en palettkniv, så frøene fordeler seg i sukkeret.

Rabarbraen skylles og skjæres i biter. Vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker, rabarbrabiter og vann kokes møre under lokk, ca. 15 minutter. Den tomme vaniljestangen fiskes opp. Kjør til en mos med stavmikser. Avkjøles.

Rabarbrakoldskål

Eggeplommer og sukker piskes til tykk eggedosis. Tilsett avkjølt rabarbramos mens det piskes. Tilsett surmelk og kjernemelk mens det piskes. Serveres helt avkjølt med sprø kammerjunkere.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte sommerliv/DR