Sjokoladekake med blåbær

Blåbærsjokoladekremen har fått et dryss kakao på toppen før kaken skjæres opp.

Foto: Fra tv-serien Det søte sommerliv / DR

Sjokoladekake med blåbær

Blåbærdrøm med hvit sjokolade i kremen. Det er lurt å lage det meste av kaken dagen før den skal serveres. Når det er gelatin i kremen kan hele kaken fryses. Du kan ha den i fryseren en ukes tid.

Slik gjør du

Blåbærsyltetøy

Vaniljestangen skjæres på langs og frøene skrapes ut. Bland frøene med litt av sukkeret på bordet med en palettkniv, så frøene blander seg. Vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker, sitronsaft og blåbær småkoker uten lokk i ca. 15 minutter og gryten tas av varmen. Den tomme vaniljestangen tas ut og syltetøyet blendes kort med stavmikser. Avkjøles helt i kjøleskap, minimum 2 timer, gjerne til neste dag.

Hvit krem

Gelatinen legges i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time. Fløten varmes i en liten gryte til ca. 80 °C. Imens finhakkes sjokoladen og has i en litt stor skål. Halvdelen av den varme fløten helles over sjokoladen og det røres godt med en skje eller slikkepott til sjokoladen er nesten smeltet og massen skinnende blank. Tilsett resten av den varme fløten og rør igjen.

Vannet vris ut av gelatinen og has rett i den varme sjokoladekremen mens det røres. Sil kremen. Tildekkes med plastfolie og avkjøles helt i kjøleskap, minimum 2 timer, gjerne til neste dag.

Sjokoladebunn

Smør og vann smeltes i en liten gryte. Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut. Frøene blandes med litt av sukkeret på bordet med en liten kniv,

Vaniljesukker, sukker og egg piskes til en tykk eggedosis. Hvetemel, kakao og bakepulver blandes sammen og siktes i den tykke eggedosisen. Vend forsiktig rundt. Tilsett smeltet smør-vann mens det vendes forsiktig i deigen.

En silikonform eller springform (24 cm i diameter) smøres godt og jevnt med olje. Deigen fordeles i formen og strykes jevnt ut. Stekes ved 175 °C til den har satt seg og gir etter for lett trykk, ca. 35-40 minutter. Hvis bunnen stekes i silikonform er det en fordel å fryse kaken før den tas ut av formen. Sett den ferdig stekte, kalde bunnen på fatet den skal serveres på.

Anretning

Den helt kalde hvite kremen piskes lett med en håndmikser. Det helt kalde blåbærsyltetøyet vendes inn til blåbærkremen blir jevn. Blåbærkremen has i en sprøytepose med en glatt åpning og sprøytes ut i «bomber» på sjokoladebunnen. La bombene henge sammen.

Kaken settes en liten stund i fryseren eller et par timer i kjøleskap. Sikt over kakao og skjær fine stykker til servering.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte sommerliv/DR