Laster innhold, vennligst vent..
Kålrotstappe med rista pepper

Dryss over så mye grovknust og rista svart pepper at gjestene tror det er en spøk. Pepper mister nemlig litt av styrken når den ristes!

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

Kålrotstappe med rista pepper

Gi kålrotstappen et skikkelig dryss av pepper. Hvis pepperen først får en omgang i stekepannen, mister den mye av styrken, men beholder smaken.

Slik gjør du

Skrell kålrot, persillerot og gulrot. Skjær grønnsakene i biter på 2 x 2 centimeter, og ha dem i en kjele med kaldt vann. Legg to sitronskiver og en kvist rosmarin på toppen. Kok grønnsakene under lokk i 30 minutter.

Hvis du foretrekker jordskokker fremfor persillerot, skreller du jordskokkene, skjærer dem opp og legger dem i sitronvann. Når kål- og gulrot har kokt i 15 minutter, har du jordskokkene i kjelen, og lar dem koke med det siste kvarteret.

Plukk ut sitronskivene og rosmarinen fra kjelen. Sil av vannet, og ha i smørterninger og fløte. Kjør dette sammen til en mos med stavmikser eller blender. Det går også fint å bruke en vanlig potetstapper.

Smak til mosen med en teskje sitronsaft og litt salt. Dryss over så mye grovknust og rista svart pepper at gjestene tror det er en spøk.

Rista svart pepper

Det morsomme med å riste hel svart pepper, er at pepperen mister mesteparten av styrken, samtidig som den får en nydelig, nøttaktig smak.

Varm opp en tørr stekepanne eller kjele. Ha i hel svart pepper. La pepperkorna ligge til det begynner å ryke, og de rører litt på seg. Rist litt på panna, og la pepperkorna ligge til de knitrer og popper rundt i panna. Når pepperkorna har blåst seg opp, helles de over i en morter. Avkjøl pepperen til romtemperatur. Knus pepperkorna i morteren, ikke bruk kvern. Med rista svart pepper kan du mangedoble mengden pepper i maten.

Tips

Kilde: Kvelden før kvelden 2016