Laster innhold, vennligst vent..
Kalkunbryst med spekeskinke og kryddersmør

Kalkunbyst med spekeskinke og kryddersmør, servert med krydderstekte søtpoteter.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kalkunbryst med spekeskinke og kryddersmør

Man trenger ikke en hel kalkun for å lage en god kalkunmiddag. Lise Finckenhagen fyller kryddersmør under skinnet og pakker alt inn i spekeskinke.

Slik gjør du

Bland sammen smør, sitronskall, appelsinskall, hvitløk og urter. Krydre smøret med salt og kvernet pepper. Krydre brystet med salt og pepper. Løsne skinnet forsiktig fra den ene siden slik at det ligner en lomme. Fyll 2/3 av smøret inn i lommen, og smør resten innunder «indrefileten».

Legg skinkeskivene taksteinvis utover plastfolie slik at det ligner et lite teppe. Legg brystet på midten (med skinnsiden ned), og pakk skinken rundt kalkunbrystet. Løft brystet over i en passende ildfast form (eller liten langpanne), og sørg for at skinkeskjøten ligger ned (skinnsiden skal da ligge opp). Det aller beste er hvis du klarer å binde opp brystet med 5-6 hyssinglengder, slik at det beholder fasongen bedre under steking.

Pensle med litt olivenolje, og stek kalkunbrystet ved 200 grader i 20 minutter. Senk temperaturen til 170 grader, og stek videre i cirka 30 minutter, eller til kjernetemperaturen er 64 grader. Husk at kjernetemperaturen vil stige ytterligere noen grader mens kjøttet hviler. Pensle gjerne brystet flere ganger underveis i stekingen med smøret som smelter ned i formen.

La kalkunbrystet hvile i minst 15 minutter før det skjæres i skiver.

Som tilbehør i tillegg til søtpoteter og kremsaus, kan du servere gode poteter og rosenkål i en aller annen variant.

Eple-kremsaus

Fres sjalottløk i smøret i en liten kasserolle. Løken skal bli gyllen og myk, men ikke stekt. Tilsett eplemost, og la den koke inn til 1/3. Tilsett kraft, og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte, og la sausen småkoke i 5-10 minutter til sausen tykner noe. Smak sausen til med salt og pepper.

Tips

Eplemost kan erstattes med tørr hvitvin i sausen. Tilsett gjerne stekesjy fra kalkunen. Unngå å få med så mye av fettet, bruk kun den smaksrike kjøttsaften. Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisenna.

Som tilbehør i tillegg til krydderstekte søtpoteter og kremsaus kan du servere gode poteter og rosenkål i en aller annen variant.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+