skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Julekake

Ikke noe er så godt som fersk julekake når det nærmer seg jul - med smør eller brunost.

Publisert 01.12.2003 14:13.
SE OGSÅ:
ALT OM:
I gamle dager bakte de julekake eller brød rundt jul, som de la i kornkista sammen med neste års frøkorn.

Kaka satte de fram om våren igjen, under våronna, når såkornet ble satt ut.

Litt av kaka ble tatt fram under såinga for å sikre en god høst. Men resten ble delt mellom onnefolket - og hesten.

Foto: Tine
Lag noen gode minner fra din barndoms jul. Her er oppskriften på julekake. Lykke til!

Slik gjør du:

(2 kaker)
125 gram meierismør
5 dl melk
1 pakke gjær (50 gram)
125 gram sukker
1 ts kardemomme
Cirka 650 gram hvetemel
150 gram rosiner, eventuelt sukat

Pensling:
Sammenvispet egg

Slik gjør du:

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme.

Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (cirka 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.

Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.

Eller ha dem i godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.

Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Stekes i stekeovnen på 175 grader i cirka 30 til 40 minutter.

Vørterkake

Siste saker:
Flere saker: ALT OM JULEKAKER

Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no