Ikke noe er så godt som fersk julekake når det nærmer seg jul - med smør eller brunost.
SE OGSÅ: |
|
|
ALT OM: |
|
I gamle dager bakte de julekake eller brød rundt jul, som de la i kornkista sammen med neste års frøkorn.
Kaka satte de fram om våren igjen, under våronna, når såkornet ble satt ut.
Litt av kaka ble tatt fram under såinga for å sikre en god høst. Men resten ble delt mellom onnefolket - og hesten.
|
Foto: Tine |
Lag noen gode minner fra din barndoms jul. Her er oppskriften på julekake. Lykke til!
Slik gjør du:
(2 kaker)
125 gram meierismør
5 dl melk
1 pakke gjær (50 gram)
125 gram sukker
1 ts kardemomme
Cirka 650 gram hvetemel
150 gram rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
Sammenvispet egg
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme.
Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (cirka 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.
Eller ha dem i godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.
Stekes i stekeovnen på 175 grader i cirka 30 til 40 minutter.
Vørterkake