Lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring.
Den 13. desember feirer vi Lucia.
Lag lussekatter til festen, og inviter til fest hjemme hos dere!
|
Foto: Tine |
Gjestene kan være barna i nabolaget og foreldrene deres. Eller kanskje du vil lage en fest for voksne?
Lussekattene kommer uansett godt med!
Lykke til!
Dette trenger du:
(til cirka 30 lussekatter)
150 gram smør
5 dl helmelk
50 gram gjær
1 gram safran eller 1/2 ts gurkemeie
150 gram sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel
1 egg til pensling
rosiner til pynt
Slik gjør du:
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen, og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie, og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til den er dobbel så stor.
Strø litt mel på bordet, og elt deigen godt. Del deigen i biter, og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter, alt etter fantasi.
Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate, og la dem heve under plast på lunt sted cirka 15 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene. La dem avkjøles litt på rist. De smaker aller best litt lunkne.
Stek lussekattene på 225 grader i cirka 15 minutter.
(Kilde: Tine)