skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Trøffelkonfekt

Konfekt er så mye mer enn den du får kjøpt på bensinstasjonen. Hvis du lager den selv, blir den kanskje ikke like strømlinjeformet, men den blir mye, mye bedre. WOK har gått på lynkurs i konfekt hos konditor Pascal i Oslo.

Publisert 10.12.2001 15:20.

For å lage "Trøfler á la Pascal" trenger du:

4 dl fløte
600 g (64-70% kakaomasse) sjokolade
120 g smør
1 vaniljestang (en god vaniljestang er myk, og kan bøyes uten at den brekker)

Slik går du fram:

Hell fløte i en kjele. Del vanlijestangen på langs, skrap ut frøene, og legg alt i fløten. Kok opp.

Hakk sjokolade i en bolle. Når fløten koker opp, hell den over sjokoladen. Bruk stavmikser til å knuse sjokoladen sammen med fløten.

Når fløteblandingens temperatur synker til ca 40 grader, ha i romtemperert smør (IKKE smeltet smør!). Bruk stavmikseren til å blande smøret inn i fløten.

La sjokoladekremen hvile i 2-3 timer i romtemp. Den skal stivne, uten å bli hard.

Ta kremen over i sprøytepose. Strø litt kakao på bakepapir. Sprøyt sjokoladepølser på bakepapiret. La pølsene stivne i romtemperatur til dagen etter.

Del pølsene i passende konfektbiter. Skal dyppes i sjokolade og rulles i kakao. (Bruk en god kakao.)

Smeltet sjokolade:

Varm sjokolade i vannbad, til 50-55 grader. Avkjøl til 28-29 grader (dvs: konsistens som veldig mykt smør). Varm til 31-32 grader (sjokoladen føles kald på overleppen). Da har du den perfekt temperatur til dypping.

Dypp trøffelbitene i sjokolade. Rull i kakao. Skal stivne i løpet av noen minutter.

Ifølge Pascal fører avkjøling og deretter oppvarming av sjokoladen til 31 grader, at sjokoladen lettere stivner.
WOK lagde konfekt uten så veldig stor kontroll over temperaturen, og det gikk fint, likevel.

Men husk: ALDRI sjokolade i kjøleskap! Den skal oppbevares i kjeller- eller romtemperatur, og holder seg i 3-4 uker.


WOK, NRK P2 10. desember 2001
Av Dag Are Børresen


Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no