Dette er frokosten som fort kan strekke seg til å bli både lunsj og middag.
Av
Kari-Lill Fredriksen
Et julefrokostbord skal være en oppdagelsesferd i mat. Du skal kunne sitte lenge og smake og komponere deg gjennom alt på bordet. Her er mat med runde, syrlige, søte og kraftige smaker om hverandre, delikat satt frem. En fryd for øye, så vel som magen.
|
Julefrokosten – eller årets lengste pyjamasfest. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt. |
Forslag til liten julefrokost
Her trengs lite forarbeid og alt kan kjøpes ferdig. Det er bare å skjære opp og dekke på.
Kald ribbe fra julemiddagen, beregn 1-2 stykker pr pers.
Sylte/lammerull
Leverpostei/paté
Sild
2-3 gode oster
Rødbeter
Sylteagurk/pickles
Ferdigkjøpt salat, gjerne rødbetsalat
Sennep
Smør
Frukt
Godt brød, lefser og kjeks
Forslag til stor julefrokost
Bruk den enkle julefrokosten som utgangspunkt og bygg videre med noen, eller alle disse rettene:
|
Julefrokosten – eller årets lengste pyjamasfest. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt. |
Røkt, kokt og kaldt lammelår i skiver
Karamellisert skinke i skiver
Syltelabber
Kokt tunge
En eller flere juletapasretter
Appelsinsalat
Rødbetsalat
Fiken- og aprikosmarmelade
Løkmarmelade
Julesalat
Waldorfsalat
Sennepssaus
Tips:
Pickles, picklesmarmelade, syltede rødbeter, syltet gresskar, kapers. svisker, portvinsgele, ripsgele og tyttebær er et godt følge til en julefrokost.
Mange salater kan kjøpes ferdig i boks. Tilsett eventuelt litt mer av noen ingredienser for å gi den et hjemmelaget preg. For eksempel noen ekstra druer og litt nøtter i Waldorfsalaten, litt revet gulrot og kål i den italienske.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt