Oppskrift: Engelsk julekakeChristmas cake er en fast juletradisjon i England. Kaken er en eksplosjon i frukt, brandy og søtsaker. God appetitt! Publisert 21.11.2000 18:33. Oppdatert 21.11.2000 18:35.Ingredienser- 250 g smør
- 250 g mykt, brunt sukker
- 250 g hvetemel
- 4-5 egg
- 250 g små rosiner (currants)
- 250 g sultanas (gule rosiner)
- 250 g rosiner
- 250 g hakka blanding av mandler, tørkede aprikoser, cocktailbær og tørkede frukter
- 1 miniatyrflaske brandy
Du bør begynne på julekaken senest seks uker før jul.
Vask frukten i sil, tørk godt av i papir eller håndkle. Legg frukten i brandy, dekk til og la stå i 3-4 dager.
Rør smør og sukker hvitt. Ha inn piskede egg vekselvis med mel. Bland inn frukt og nøtter sammen med litt brandy. Løft deigen over i formen med skje.
Stek kaken i rund form, 22 cm, ved 150 grader den første timen, 140 grader de neste 3-4 timene. Dekk kaken med bakepapir de første 2-3 timene.
Kaken er ferdig når deigen slipper kakenålen. La den hvile i formen til den er helt kald.
Oppbevar kaken opp-ned i en lufttett boks, som bare åpnes når du fra tid til annen drypper mer brandy over kaken.
Ta den fram 1-2 uker før jul for å ha på lokk og glasur. Du kan bruke ferdig kjøpt kransekakedeig til lokk, eller lage den selv.
Lokk til julekaken- 500 g hakkede mandler (ikke skollede)
- 250 g melis
- 250 g sukker
- 2 egg + 2 eggeplommer (spar hvitene!)
- ½ ts mandelessens
- 1 ts sitronsaft
- aprikossyltetøy
Visp egg, melis og sukker godt. Fortsett vispingen over en kjele varmt vann til røren tykner.
Ha i mandler og væske. Kjevl deigen ut til et lokk som kan dekke kaken – helt eller som et topplokk. Smør aprikossyltetøy over kaken. Legg lokket over.
Glasur til julekaken4 eggehviter
500 g melis
1 ts glyserin
Visp eggehvitene, bland inn melis litt etter litt. Ha i glyserin. Smør 2/3 av glasuren over kaken. Resten tas på med kakesprøyte. Pynt med marsipanfigurer.
Vel bekomme!
|