skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille
Oppskrift:

Engelsk julekake

Christmas cake er en fast juletradisjon i England. Kaken er en eksplosjon i frukt, brandy og søtsaker. God appetitt!

Publisert 21.11.2000 18:33. Oppdatert 21.11.2000 18:35.

Ingredienser

- 250 g smør
- 250 g mykt, brunt sukker
- 250 g hvetemel
- 4-5 egg
- 250 g små rosiner (currants)
- 250 g sultanas (gule rosiner)
- 250 g rosiner
- 250 g hakka blanding av mandler, tørkede aprikoser, cocktailbær og tørkede frukter
- 1 miniatyrflaske brandy

Du bør begynne på julekaken senest seks uker før jul.

Vask frukten i sil, tørk godt av i papir eller håndkle. Legg frukten i brandy, dekk til og la stå i 3-4 dager.

Rør smør og sukker hvitt. Ha inn piskede egg vekselvis med mel. Bland inn frukt og nøtter sammen med litt brandy. Løft deigen over i formen med skje.

Stek kaken i rund form, 22 cm, ved 150 grader den første timen, 140 grader de neste 3-4 timene. Dekk kaken med bakepapir de første 2-3 timene.

Kaken er ferdig når deigen slipper kakenålen. La den hvile i formen til den er helt kald.

Oppbevar kaken opp-ned i en lufttett boks, som bare åpnes når du fra tid til annen drypper mer brandy over kaken.

Ta den fram 1-2 uker før jul for å ha på lokk og glasur. Du kan bruke ferdig kjøpt kransekakedeig til lokk, eller lage den selv.

Lokk til julekaken

- 500 g hakkede mandler (ikke skollede)
- 250 g melis
- 250 g sukker
- 2 egg + 2 eggeplommer (spar hvitene!)
- ½ ts mandelessens
- 1 ts sitronsaft
- aprikossyltetøy

Visp egg, melis og sukker godt. Fortsett vispingen over en kjele varmt vann til røren tykner.

Ha i mandler og væske. Kjevl deigen ut til et lokk som kan dekke kaken – helt eller som et topplokk. Smør aprikossyltetøy over kaken. Legg lokket over.

Glasur til julekaken

4 eggehviter
500 g melis
1 ts glyserin

Visp eggehvitene, bland inn melis litt etter litt. Ha i glyserin. Smør 2/3 av glasuren over kaken. Resten tas på med kakesprøyte. Pynt med marsipanfigurer.

Vel bekomme!


Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no