Beregnet for fire personer.
SE OGSÅ: |
|
|
ALT OM: |
|
Av
Kari-Lill Fredriksen
1,4 kg pinnekjøtt - gjerne mer til et sultent lag.
Slik gjør du:
1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn.
|
Pinnekjøtt med kålrotstappe. Foto: Scanpix. |
2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2 timer). Pass på så det ikke koker tørt.
4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.
Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Kålrotstappe
1 kg kålrot
2 stk. gulrot
1 l vann
2 ts salt
ca 0,5 ts pepper
1 dl kremfløte
3 ss smør
Slik gjør du:
1. Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.
2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Tips:
Fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på at det ikke blir for salt.
Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt