En dyp tallerken med Irish stew. Brød i bakgrunnen og et glass øl ved siden av.

Det er kraftig og god smak i denne lammegryta.

Foto: DR

Irish stew

Irish stew er en ekte høst- eller vintergryte. Den er enkel å lage og passer seg selv. Det skal være mye væske i gryta, nesten som en suppe.

Slik gjør du

Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver.

Vask og skyll purreløken godt, skrell gulrøttene og skjær alt i skiver.

Del opp lammekjøttet i nokså store stykker. Ha olje i en panne og brun kjøttet i et par omganger. Legg et lag lammekjøtt i bunn på en jerngryte. Fortsett med et lag grønnsaker, så et nytt lag kjøtt og til slutt grønnsaker.

Dryss melet i pannen som du brukte til å brune kjøttet i, og la det surre et par minutter. Tilsett oksekraft og la det koke opp mens du visper godt til du har en klumpfri saus.

Hell sausen i gryten og ha i resten av oksekraften.

Tilsett laurbærblad og timian og smak til med salt og pepper.

Legg et tett lokk på gryten og sett den ovnen på 180 grader i en time.

Skjær kålen i tynne strimler. Ta ut gryten og legg kålen på toppen. Legg på lokket igjen og la gryten få en time til i ovnen.

Sjekk et par ganger underveis at det er nok væske. Kjøtt og grønnsaker skal være dekket hele tiden. Ha på litt mer kraft hvis det er nødvendig.

Irish stew serveres rykende varm sammen med litt godt brød.

Kilde: Brødrene Price i TV-programmet «Munter mat i Storbritannia»