Slik gjør du
Mole
Rens de tørkede chiliene, fjern stilkene og frøene.
Halver løk og tomater. Legg chili, løk, tomater og hvitløk med skall på et stekebrett og grill dem til de er lett brent. (Fjern de tørkede chiliene før de blir for mørke).
Legg chiliene i en bolle, hell kokende vann over dem og la dem trekke i 30 min. Ta resten ut av ovnen når det er ferdig og legg det i en blender sammen med bløtlagt chili, svisker, oregano og chipotle chili.
Bland det hele sammen med litt av kyllingkraften. Ha pureen gjennom en finmasket sil.
Varm 3 spiseskjeer olje i en gryte og tilsett chilipuréen. La det småkoke. Til sett så sjokolade, peanøttsmør, kanel, nellik og sukker etter smak.
Tilsett kyllingkraft til konsistensen er som en saus. Legg lokk på kjelen og la sausen småkoke i cirka. 40 minutter. Rør om av og til.
Hvis sausen er for tykk, tilsett mer kraft. Hvis den er for tynn, ta av lokket i slutten av koketiden.
Meksikansk ris
Skjær løk og tomat i grove biter og ha i en blender sammen med kyllingkraft, tomatpuré, hvitløk, gurkemeie og spisskummen. Bland til alt til en puré.
Del jalapenochili, men ikke skjær helt gjennom den.
Hell innholdet i blenderen over risen. Smak til med salt – avhengig av hvor salt kyllingkraften er.
Legg den delte jalapenochilien i midten av risen, legg på lokket og skru varmen helt ned. La risen dampe i cirka 20 minutter.
Rør i risen, skru av varmen og la risen trekke under lokk i ytterligere 5 minutter.