Høstsuppe à la 1814

Den to hundre år gamle oppskriften har klare, definerte smaker. Lise Finckenhagen brukte tørket ingefær.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Høstsuppe à la 1814

Riksarkivets historiske kokeklubb har laget «Brun Soppe». De har prøvd flere varianter, både med frisk ingefær og tørket ingefær. Dette er ikke 1-2-3-mat. Men kraft kan kokes dagen før og kjøtt brunes i forveien. Dette er veldig hyggelig mat å lage sammen med noen.

Slik gjør du

Originaloppskriften spesifiserer ikke type oksekjøtt. Vi valgte høyrygg, og skar beina fra og lot dem koke med i kraften. Det vil si til sammen 1,3 kg bein til denne porsjonen. Velger du bankekjøtt eller annet, legg til litt ekstra kraftbein.

Disse mengdene gir ca. 2,5 liter suppe (med kjøtt og grønnsakbiter).

Hell 2,5 liter vann over beina du har anrettet i gryte. Vi lot sakene koke i drøye tre og en halv time - mindre holder nok også, men skum av underveis! Våre bein avga mye fett, og vi skummet vekk litt av det. Kraften siles.

Koker du kraft dagen før, kan du velge å løfte av litt av fettlaget som stivner på toppen. Men ikke for mye! I fettet sitter masse smak.

Skjær kjøttet i ikke for store biter, ca. 2x2 cm er vår anbefaling, da får du mange brunete flater. Det gir god smak og er behagelig å spise.

Bruker du tørket ingefær: Skjær en bit av tørket rot - 1,5 kubikkcentimeter er Åses mål - og del den i tre mindre biter.

Bruker du fersk ingefær: Skjær 5 skiver av fersk rot tykk som to tommelfingre, 2-3 millimeter tykke, eller ta etter skjønn.

Brun kjøttet i smør (en god spiseskje omtrent, til hver runde) sammen med ingefær, kjøttet skal bli godt brunt. Forsiktig med salt (vi utelot det). Kok pannen ut mellom rundene, ta vare på avkoket. Legg lokk på gryte / panne, og la kjøtt og ingefær surre en god halv time i væsken du har kokt ut.

Skrell sellerirot, vask persillerøtter, skjær i passe terninger (vi la oss på 1,5x1,5 cm).

Ha det brunete kjøttet i den silte kraften du har brakt i kok igjen, og la småkoke et kvarters tid (eller mer). Smak, og fisk eventuelt opp den ferske ingefæren. Ha så grønnsakterningene oppi, sammen med 4 sitronskiver (økologisk eller godt vasket sitron), og kok til grønnsakene er passe møre.

Smak til med salt - et par små teskjeer, prøv. Vi brukte ikke pepper!

Tips

Vi serverte østerdalsflatbrød med smør til, det var vellykket. Originaloppskriften sikter høyere: «Brød Boller (melboller), fylt Kalve Brøst, Kapuner (kastrert hane) eller Risted Brød som mand kand have.»

Det er vel få som «kand have» kjøtt fra kastrerte haner - her er det ellers fritt fram. Men for å være ærlig: tilbehøret var underordnet. Denne suppen står seg særdeles godt på egen hånd.

Hentet fra bloggen til Riksarkivets historiske kokeklubb.

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Riksarkivets historiske kokeklubb og Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+