Lammegryte med brekkbønner og potetpuré

Lammegryte med potetpuré, brekkbønner og rista mandler.

Foto: Andreas Bru Eide

Hele Norges lam i gryte

Her er oppskriften til måltidet som vi inviterte hele Norge til å lage sammen, og samtidig, med Kjartan Skjelde. Menyen er lammegryte med potetpuré og salat med brekkbønner.

Slik gjør du

Les mer om sendingen med Kjartan Skjelde påskeaften 2020: Alle sammen lager lam i gryte

Lam med gulrøtter, løk og tomater serveres med potetpuré, brekkbønner og mandler. En hel hvitløk bakes i ovnen og får en nydelig konsistens og en mye rundere smak. Derfor må du begynne med å sette stekeovnen på 200 grader.

Lammegryte

Skjær kjøttet i terninger på 2–3 centimeter. Varm pannen godt opp, ha i 2 spiseskjeer olje og stek halvparten av kjøttet. Pass på at det freser godt i det du legger kjøttet i. Det skal få en god brunfarge før du heller kjøttet over i gryten. Stek den andre halvparten av kjøttet i 2 spiseskjeer olje. Hell kjøttet over i gryten når det har fått en god brunfarge. Ha i boksen med tomater. Skyll den med vann så du får med alt av tomater over i gryten. Sett på middels varme og la det stå og putre.

Skjær løk og gulrøtter i grove biter. Gulrøttene trenger ikke skrelles, de skal bare vaskes godt. Legg gulrot og løk med snittsiden ned i pannen i fettet fra lammet. Ha smør og eddik i pannen. La grønnsakene steke godt. De skal bli lett brune og karamelliserte.

Hell alt over i gryten. Fyll på med vann til det dekker grytens innhold. Legg i kvisten med rosmarin. La det stå og koke til kjøttet er mørt. I dag skal vi la det koke i cirka 30 minutter.

Rett før servering

Når det er cirka 15 minutter igjen til middagen skal serveres er det på tide å ferdigstille gryten. Ta først ut rosmarinstilken. Sil av bønnene og ha dem i gryten sammen med grønnkålen. Legg i hele tomater. Skjær av bunnen av hvitløken, press ut feddene som nesten er som puré, rett i gryten. Smak til med salt. La det putre i 5 minutter før du slår av varmen og lar det sette seg.

Mandler og hvitløk i ovnen

Hvitløken skal brukes i lammegryten, mandlene i salaten. Begge skal en runde i stekeovnen først, så det gjøres samtidig. Sett inn den hele hvitløken i en liten ildfast form og mandlene med noen klyper salt eller flaksalt og 3-4 spiseskjeer nøytral olje i en annen. Det tar cirka 15 minutter til de er klare. Dersom hvitløken er stor må du regne med at det vil ta omtrent 20 minutter. Følg litt med. Del en mandel i to og se at den har fått en toasta brunfarge inni, da er de ferdige. Hvitløken er ferdig når den er myk.

Potetpuré

Skrell potetene, skjær dem i grove biter. Kok dem i vann uten salt, de skal ikke fosskoke. Når de er ferdig kokt heller du av mesteparten av vannet. Husk å ta vare på litt i en kopp ved siden av. Mos potetene med en ballongvisp. Hell på mer kokevann, hvis det er nødvendig. Bland inn smørterningene. Visp hele tiden. Pureen skal bli silkemyk. Salt has i helt til slutt.

Brekkbønner og rista mandler

Kok opp vann med salt. Vannet skal smake som sjøvann. Kok brekkbønnene i 2–3 minutter. Hell av vannet. Bland bønnene med de salte og rista mandlene fra stekeovnen, 3-4 spiseskjeer olivenolje og en spiseskje eplesidereddik.

Tips

Mangler du ingredienser?

Har du ikke alle disse ingrediensene for hånden på påskeaften, kan flere av de byttes ut med andre.

  • I stedet for lammekjøtt, kan du bruke oksekjøtt, kalv, svin eller vilt
  • Vil du ha vegetar, kan du erstatte kjøttet med ekstra gulrøtter og løk, eller andre rotgrønnsaker du måtte ha liggende.
  • Du kan bytte de hvite bønnene med linser.
  • Brekkbønnene i salaten kan byttes ut med brokkoli, frosne erter eller lignende.
  • Mandler kan erstattes med hasselnøtter eller valnøtter.
  • Dersom du har et helt lammelår, bør du beine det ut og velge et stykke før vi starter sendingen
  • Du kan også steke lammelår helt i ovnen dersom du ønsker det – og lage tilbehøret sammen med NRK. Pass på at låret er ferdigstekt ca. kl. 18.30 slik at det får hvile i 20 minutter før servering
Kjartan Skjelde lager lammegryte sammen med "hele Norge"

REPRISE: Gikk du glipp av direktesendinga? Kjartan Skjelde lager lammegryte sammen med «hele Norge».

Kilde: Kjartan Skjelde