Hopp til innhold

Hele Norge laget påskemiddag

Påskeaften laget hele Norge festmiddag sammen med NRK da kokk Kjartan Skjelde laget mat direkte på nrk.no.

Kjartan Skjelde lager lammegryte sammen med "hele Norge"

REPRISE: Kjartan Skjelde lager lammegryte sammen med «hele Norge».

– Dette gleder jeg meg så utrolig mye til og jeg føler meg veldig privilegert som skal få lov til å lage middag med hele Norge!

Det sier Kjartan Skjelde som på påskeaften inviterte alle til å møtes foran skjermen og lage et festmåltid sammen.

Lammegryte med brekkbønner, mandler og potetpuré

Lammegryten klar til å serveres, med brekkbønner og potetpuré.

Foto: Andreas Bru Eide

– Jeg skal sørge for at du er i gode hender. Sammen skal vi gjennomføre denne retten på en time mellom klokken 18 og 19 på nrk.no/alltidsammen.

Trinn for trinn viste han sine tips og triks for å lykkes på kjøkkenet. (Lenke til oppskriften finner du nederst i denne artikkelen.)

Linda Eides språksjov

FRA EGET KJØKKEN: Linda Eide var med å lage påskemiddagen sammen med Kjartan og alle i Norge.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Samtidig var Linda Eide, som du kjenner fra Eides språksjov, klar på sitt kjøkken. Hun gjorde det samme som seerne, lagde påskemiddagen etter Kjartans instruksjoner.

Bruk det du har!

På menyen stod lammegryte med brekkbønner med salte mandler og potetpuré. Ingrediensene er slikt som mange har hjemme, men dersom det var noe du manglet fikk du forslag til alternativer i sendingen. Det ble en herlig gryterett hvor man kan bruke nesten hva som helst – og det blir godt!

Flere fulgte direktesendingen, og delte sine middager med oss.

Hele Norge lager påskemiddag!
Foto: Wibeke S. Skog
Påskeaften inviterte Kjartan Skjelde og Linda Eide hele Norge til å lage påskemiddag sammen. På menyen stod lammegryte med brekkbønner med salte mandler og potetpuré. Her er noen av seernes middager:

Ble sendt direkte

Matlagingen ble sendt direkte på nrk.no og i chatten kunne man stille spørsmål dersom det var noe man lurte på undervegs.

Hele sendingen kan du se i reprise øverst i artikkelen.

Her er alt du trenger: Oppskriften, liste over ingrediensene og det du trenger av gryter og annet kjøkkenutstyr.

Ingrediensene

Ingredienser til lammegryte

Kjøtt, gulrøtter, poteter, løk, smør, tomater, bønner og alt det andre vi bruker årets påskemiddag.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Ingrediensene i listen her er beregnet til fire personer.

  • 800 g lårkjøtt eller lårstek av lam
  • 4 ss solsikkeolje til steking
  • 1 boks tomater
  • 400 g gulrøtter
  • 1 løk
  • 200 g smør, til gryten og til potetpureen
  • 3–4 ss eplesidereddik
  • 1 kvist rosmarin
  • 50 g grønnkål
  • 1 boks hvite bønner
  • 250 g friske cherrytomater
  • 1 hel hvitløk
  • persille
  • 800 g melne poteter (f.eks. mandelpoteter)
  • 100 g mandler
  • 250 g brekkbønner eller aspargesbønner
  • 2–3 ss olivenolje til salaten
  • salt

Mangler du noe? Det finnes det alternativer

  • I stedet for lammekjøtt, kan du bruke oksekjøtt, kalv, svin eller vilt
  • Vil du ha vegetar, kan du erstatte kjøttet med ekstra gulrøtter og løk, eller andre rotgrønnsaker du måtte ha liggende
  • Du kan bytte de hvite bønnene med linser
  • Brekkbønnene i salaten kan byttes ut med brokkoli, frosne erter eller lignende
  • Mandler kan erstattes med hasselnøtter eller valnøtter
  • Dersom du har et helt lammelår, bør du beine det ut og velge et stykke før vi starter sendingen. Du kan også steke lammelår helt i ovnen dersom du ønsker det – og lage tilbehøret sammen med NRK. Pass på at låret er ferdigstekt ca. kl. 18.30 slik at det får hvile i 20 minutter før servering.


Utstyret

Alt du trenger av utstyr når du skal lage lammegryte

Dette trenger du til å lage hele menyen med lammegryte, potetpuré og brekkbønner med mandler.

Foto: Andreas Bru Eide
  • skjærebrett
  • 2 kniver, liten og stor
  • 3 gryter, den største på 4 liter
  • stekepanne
  • 2 små ildfaste former
  • litermål
  • spiseskjeer til å smake med
  • slikkepott
  • ballongvisp
  • stor skje
  • tresleiv
  • potetskreller

Dekk bordet husets fineste servise, servietter, lys og påskepynt. Kos dere!

Oppskriften