– Dette gleder jeg meg så utrolig mye til og jeg føler meg veldig privilegert som skal få lov til å lage middag med hele Norge!
Det sier Kjartan Skjelde som på påskeaften inviterte alle til å møtes foran skjermen og lage et festmåltid sammen.
– Jeg skal sørge for at du er i gode hender. Sammen skal vi gjennomføre denne retten på en time mellom klokken 18 og 19 på nrk.no/alltidsammen.
Trinn for trinn viste han sine tips og triks for å lykkes på kjøkkenet. (Lenke til oppskriften finner du nederst i denne artikkelen.)
Samtidig var Linda Eide, som du kjenner fra Eides språksjov, klar på sitt kjøkken. Hun gjorde det samme som seerne, lagde påskemiddagen etter Kjartans instruksjoner.
Bruk det du har!
På menyen stod lammegryte med brekkbønner med salte mandler og potetpuré. Ingrediensene er slikt som mange har hjemme, men dersom det var noe du manglet fikk du forslag til alternativer i sendingen. Det ble en herlig gryterett hvor man kan bruke nesten hva som helst – og det blir godt!
Flere fulgte direktesendingen, og delte sine middager med oss.
Ble sendt direkte
Matlagingen ble sendt direkte på nrk.no og i chatten kunne man stille spørsmål dersom det var noe man lurte på undervegs.
Hele sendingen kan du se i reprise øverst i artikkelen.
Her er alt du trenger: Oppskriften, liste over ingrediensene og det du trenger av gryter og annet kjøkkenutstyr.
Ingrediensene
Ingrediensene i listen her er beregnet til fire personer.
- 800 g lårkjøtt eller lårstek av lam
- 4 ss solsikkeolje til steking
- 1 boks tomater
- 400 g gulrøtter
- 1 løk
- 200 g smør, til gryten og til potetpureen
- 3–4 ss eplesidereddik
- 1 kvist rosmarin
- 50 g grønnkål
- 1 boks hvite bønner
- 250 g friske cherrytomater
- 1 hel hvitløk
- persille
- 800 g melne poteter (f.eks. mandelpoteter)
- 100 g mandler
- 250 g brekkbønner eller aspargesbønner
- 2–3 ss olivenolje til salaten
- salt
Mangler du noe? Det finnes det alternativer
- I stedet for lammekjøtt, kan du bruke oksekjøtt, kalv, svin eller vilt
- Vil du ha vegetar, kan du erstatte kjøttet med ekstra gulrøtter og løk, eller andre rotgrønnsaker du måtte ha liggende
- Du kan bytte de hvite bønnene med linser
- Brekkbønnene i salaten kan byttes ut med brokkoli, frosne erter eller lignende
- Mandler kan erstattes med hasselnøtter eller valnøtter
- Dersom du har et helt lammelår, bør du beine det ut og velge et stykke før vi starter sendingen. Du kan også steke lammelår helt i ovnen dersom du ønsker det – og lage tilbehøret sammen med NRK. Pass på at låret er ferdigstekt ca. kl. 18.30 slik at det får hvile i 20 minutter før servering.
Utstyret
- skjærebrett
- 2 kniver, liten og stor
- 3 gryter, den største på 4 liter
- stekepanne
- 2 små ildfaste former
- litermål
- spiseskjeer til å smake med
- slikkepott
- ballongvisp
- stor skje
- tresleiv
- potetskreller
Dekk bordet husets fineste servise, servietter, lys og påskepynt. Kos dere!