Heksekjeks

Det er utrolig hva litt matfarge kan gjøre med en helt vanlig kjeks.

Foto: Marit Hegle

Heksekjeks

Disse kjeksene er veldig dekorative og kan varieres med ulike farger. Sort og oransje kan også bli en fin versjon.

Slik gjør du

Visp sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig. Rør inn egget. Bland hvetemel, salt, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Sikt det over i smør/sukkerblandingen og bland det inn. Nå er det viktig å røre minst mulig, for å få sprø gode kjeks må du slutte å røre straks alt er helt blandet sammen.

Del deigen i to, rør inn litt grønnfarge i den ene delen og litt lillafarge i den andre delen.

Klem deigene noe flate, pakk dem inn i plastfolie og la dem hvilke i kjøleskapet i minst en times tid.

Etterpå kjevles hver av de to deigene til et rektangel som er cirka 2 millimeter tykt. Erfaringsmessig er det enklest å kjevle med plastfolie både over og under deigen. Forsøk å få de to rektanglene cirka like store. Legg rektanglene tilbake i kjøleskapet i cirka 20 minutter.

Fjern plastfolien fra toppen av det grønne rektanglet. Fjern så plastfolien fra den ene siden av det lilla rektangelet. Legg det lilla rektanglet over det grønne rektangelet, slik at de to deigene kommer i kontakt med hverandre, uten plastfolie imellom. Kjevle lett over deigen slik at de to rektanglene fester seg fast til hverandre. Skjær til kantene, slik at de to rektangelet blir like store.

Nå skal du rulle deigen sammen. Start med å ha langsiden av rektangelet mot deg. Rull forsiktig enden sammen, og pass på at du ikke får et stort hull i midten. Du kan benytte plastfolien som hjelp under rullingen og fjerne den gradvis etter hvert som du ruller sammen. Når hele deigen har blitt en sylinder så legger du plastfolie rundt den og ruller forsiktig rundt et par ganger for å forsegle den.

Nå bør deigen få hvile i minst 2 timer, slik at den får satt seg.

Sett stekeovnen på 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Benytt en skarp kniv og skjær tynne skiver av rullen, cirka 3-4 millimeter tykke. Fordel kjeksene på stekebrettet med et par centimeter mellomrom mellom hver kjeks. Stekes midt i ovnen i cirka 12 minutter.

Avkjøl kjeksene på rist. Når de er helt avkjølte oppbevares de i en tett boks. Da har de holdbarhet på flere uker.

Kilde: Marit Hegle