Serveringsklare millionærkjeks med sprø bunn dekket med saltkaramell og sjokolade.

Sprø millionærkjeks dekket med salt karamell og sjokolade.

Foto: Marit Hegle

Millionærkjeks

Disse populære kakene kalles «Millionaires Shortbread» og minner om sjokoladen «Twix». Millionærkjeks består av en sprø kakebunn, fyldig salt karamell og et tynt lag sjokolade på toppen. Perfekt å ha med på tur.

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader over/undervarme.

Kjeksbunn

Bland mel, sukker og smør i en kjøkkenmaskin til smøret er jevnt fordelt. Tilsett vann og eggeplomme og kjør til alt så vidt er blandet sammen.

Kle bunnen av en firkantet form med bakepapir. Jeg brukte en kvadratisk form 18x18 centimeter. Trykk deigen jevnt ned i formen og stek midt i ovnen på et stekebrett i ca. 20 minutter, til kaken har blitt lett gyllen. Avkjøl.

Karamell

Tilsett alle ingrediensene i en kjele. Hvis du ønsker salt karamell så tilsetter du saltet også, men om du foretrekker søt karamell så dropper du det.

Kok opp blandingen, men ikke benytt mer enn middels varme på komfyren. Du må røre konstant med en slikkepott i bunnen av kjelen ellers kan karamellen lett brenne seg. Når karamellen koker skrur du ned temperaturen på komfyren slik at karamellen så vidt koker. Karamellen skal koke i 15 minutter. Rør hele tiden. Karamellen skal ha blitt gyllen og litt tykkere. Hvis ikke må du la den koke litt til.

Bruk en teskje og ta opp litt av karamellen. La karamellen i skjeen bli temperert før du tar en smak for å sjekke smaken på karamellen. Hvis du ønsker en saltere karamell kan du røre inn litt mer salt.

Hell karamellen over kjeksbunnen. Avkjøl på kjøkkenbenken mens du lager sjokoladen.

Sjokoladetopping

Grovhakk sjokoladen. Varm opp kremfløten til den er like før kokepunktet. Trekk kjelen bort fra varmen og tilsett sjokoladen. Rør hurtig med en slikkepott i bunnen av kjelen til du har en blank, jevn sjokoladeglasur.

Kjenn forsiktig med baksiden av en skje om karamellen på kaken har blitt fastere. Hvis den kjennes litt fast kan du helle sjokoladen forsiktig over karamellen. Bruk en spatel eller slikkepott til å forsiktig fordele sjokoladen jevnt utover. Hvis karamellen fortsatt er for flytende venter du før du heller over sjokoladen.

Når kaken er helt romtemperert plasserer du den i kjøleskapet i minst en time. Deretter kan du løfte hele kaken fra formen og skjære den opp i små firkanter. Dette er mektige saker så det kan være en god idé å ikke skjære bitene for store.

Tips

Kaken oppbevares i tett boks i kjøleskap i opptil en uke.

Kaken tåler fint å fryses. Med ferdig oppdelt kake kan du ta opp akkurat så mye kake du trenger.

Kilde: Marit Hegle