Medovik - Russisk honningkake

Kaken består av sju lag honningkake, fylt med en fløyelsmyk karamellkrem.

Foto: Marit Hegle

Medovik – russisk honningkake

Dette er en virkelig lekker kake. Den er ikke vanskelig å lage, men du må sette av godt med tid. Aller helst bør den lages en dag eller to før den skal serveres slik at den blir ekstra smakfull og saftig.

Slik gjør du

Honningkake

Ha smør, honning og sukker i en glass- eller metallbolle og smelt det i vannbad. Rør det sammen.

I en annen bolle visper du sammen egg og natron til all natronen er helt utrørt, og det ikke er igjen noen klumper. Hell eggeblandingen sakte over i glassbollen med smør og sukker, rør samtidig som du heller. Rør så inn vaniljesukkeret.

La glassbollen stå over vannbadet i 40 minutter, rør innimellom. Du kan gjerne varme opp vannet i kjelen en gang eller to hvis det slutter å dampe.

Rør til slutt inn melet i glassbollen. Hvis bollen din er for liten, kan du helle røren over i en større bolle. Deigen din vil være litt klissete.

Sett stekeovnen på 180 grader over/undervarme.

Nå skal du kjevle deigen, totalt 7 bunner. Finn frem en rund form som mal for kakebunnene. Du kan benytte en tallerken på cirka 21 cm i diameter. Hver bunn kjevles ut på et bakepapir. Ta en liten klump deig (cirka 150 g) og legg den midt på bakepapiret. Kjevle den cirka 2 mm tykk. Deigen er klissete så du må strø over godt med mel før du begynner å kjevle. Når deigen er tynn nok, legger du malen/tallerkenen din over den kjevlede deigen, og skjærer rundt den slik at du får en fin, tynn bunn.

Trekk bakepapiret med bunnen over på et stekebrett og stek bunnen i 6 minutter, midt i ovnen. Deigen som blir til overs når du skjærer til kakebunnen før steking benytter du til neste leiv, slik at du får utnyttet all deigen.

Mens en bunn steker, klargjør du neste bunn, ved å kjevle en ny rund leiv på et nytt bakepapir og skjærer til denne med malen din. Gjenta prosessen til alle bunnene er stekt.

Bruk malen din og legg den over hver kakebunn med en gang den tas ut av ovnen. Renskjær kantene mens bunnen enda er varm. På den måten vil du få en helt jevn og rett kake. La kakebunnene avkjøle seg liggende helt flatt. Ta vare på de kantene som blir igjen når du har renskåret bunnene etter at de er stekt. De skal brukes til dekor på kaken.

Når alle kakebunnene er avkjølte, kan du lage kremen.

Karamellkrem

Visp sammen romtemperert smør, melis og vaniljesukker til det er lyst og luftig. Tilsett kremosten, visp til den er jevnt blandet. Det er viktig å ikke røre mer enn nødvendig i kremen når kremosten er tilsatt, ellers kan kremen bli rennende.

Tilsett boksen med karamellisert melk, dulce de leche. Rør den inn til alt er jevnt blandet. Tilsett kremfløten og rør til glasuren er glatt og fast, men stopp med en gang du ser den er tykk og at den holder formen.

Montering

Legg kakebunnene utover kjøkkenbenken. Fordel like store deler krem på midten av hver bunn, stryk kremen jevnt utover. Ta av litt krem som du skal smøre utenpå kaken til slutt. Plasser kakebunnene jevnt oppå hverandre på et kakefat. Stryk så utover krem på sidene og toppen av kaken.

Knus de tørre kantene, som ble til overs da du renskar bunnene etter steking, i en hurtigmikser til de blir til smuler. Trykk dem fast på sidene og/eller på toppen av kaken.

Pynt gjerne kaken med litt friske jordbær, eller litt karamellkrem hvis du fikk litt til overs.

Plasser kaken i kjøleskap og la den stå i minst 12 timer før dere spiser den, gjerne 24 timer.

Kilde: Marit Hegle