Grillet sjøkreps

Sjøkrepsen har fått kose seg med god olje og urter før den ble lagt på grillen.

Foto: Tellus Works Television AS

Grillet sjøkreps med saltbakte sjalottløk

På Læsø produseres det salt på samme måte som i middelalderen. Claus Meyer er innom og får med seg salt til mer enn sjalottløken.

Slik gjør du

Urtene skylles, tørkes og hakkes fint. Bland urtene med rapsolje og salt.

Sjøkrepsene deles på langs med en stor kjøkkenkniv, og endetarmen fjernes. Sjøkrepsene smøres med krydderurtoljen og står og trekker i 10 minutter.

Grill sjøkrepsene 1 minutt på hver side på en god varm grill.

Saltbakte sjalottløk
To never salt has i en ildfast form. Sjalottløkene skal legges på saltet og stekes i ovnen i 45 minutter ved 170 °C.Ta løkene ut og la dem avkjøles litt før roten skjæres av og løken presses ut.

Hjertesalat plukkes i store biter, skylles i kaldt vann, drypper av i en sil.

Potetene skrubbes lett i kaldt vann og skjæres i helt tynne skiver. Potetskivene has i kaldt vann og vannes ut i 10-15 minutter før de skal friteres.

Druekjerneolje varmes langsomt opp i en gryte.Det er viktig at temperaturen på oljen er riktig. Det sjekkes ved å stikke en fyrstikk (uten svovel) i oljen. Hvis det bobler litt rundt fyrstikken er temperaturen passe.

Potetskivene tørkes på et håndkle, sånn at de er helt tørre før de skal friteres.

Potetene stekes gylne og sprø og legges på kjøkkenpapir for å dryppe av. Krydres med salt.

Hjertesalat og sjalottløk vendes med dressing og serves med grillet sjøkreps og sprø poteter.

Dressing
Sjalottløk skrelles, hakkes og has i en blender med eddik, sennep, honning, salt og pepper. Når massen er blandet glatt, helles oljen forsiktig i til dressingen blir tykk og homogen.