Laster innhold, vennligst vent..
Grilla laks med asparges og betesalat

Salat med rødbeter, gulbeter, asparges, laks, mozzarella og solsikkekjerner.

Foto: Jan-Kristian Schriwer / NRK

Grilla laks og asparges med betesalat

Øyvind Hjelle gir deg oppskriften på salat med syltede rød- og gulbeter, kokt asparges, grilla laks, mozzarella og solsikkekjerner.

Slik gjør du

Betene

Kok gulbetene og rødbetene i to forskjellige kjeler i 1 time. Hell av vannet og skyll dem mens du gnir dem litt med hendene, så løsner skallet. Del betene først i to og deretter i litt store biter.

Mariner betene i sherryeddik, salt, sukker, pepper og olivenolje. Legg disse i bunnen av fatet.

Asparges

Tynne norske asparges trenger vi ikke skrelle, bare kutt av 5 cm av den trevlete enden, kast denne.

Kok opp saltvannet og slipp oppi aspargesen. La de koke i 1,5 minutter, hell av vannet og skyll de i iskaldt vann til de blir kalde. La dem renne av seg. Dette kan gjøres kvelden før.

Gni aspargesene inn med olje og hiv dem på en varm kullgrill til de har fått farge, mønster og grillsmak. Det tar cirka 2-3 minutter. Ha på salt og enda mer olivenolje. Del aspargesene i to og legg dem oppå betene.

Rista solsikkekjerner

Kok salt, vann og solsikkekjerner til vannet er fordampet. Tilsett solsikkeoljen og kok kjernene sprø i denne. Rør litt rundt med en sleiv underveis. Når kjernene er ristet helles alt i en sil slik at oljen forsvinner. Oppbevar kjernene på tørkepapir slik at resten av oljen trekkes ut.

Grilla laks

Dryss sukker og salt på laksen, og la den ligge en halv time før grilling. Nå blir den fastere og lettere å grille. Spray formfett på grillristen og legg på laksen. La laksen ligge til den har fått et tydelig grillmønster. snu den og gi den 1 minutt på undersiden. Den skal være rosa i midten.

Legg laksen på toppen av salaten, dryss over rista solsikkekjerner og ramsløkblomster.

Kilde: Øyvind Hjelle i TV-programmet «Gratulerer med dagen!»