Gratinerte spicy lammeboller

Granateplekjerner gir en ekstra smak og fin farge til de gratinerte lammebollene. Gresk yoghurt blandet med litt harissa er godt tilbehør.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Gratinerte spicy lammeboller

Lammekjøttboller med krydder inspirert av Nord-Afrika og Marokko. Lise Finckenhagen serverer dem gratinert i en god tomatsaus med mozzarella på toppen.

Slik gjør du

Bland sammen alle ingrediensene til lammebollene. Smak farsen til med salt og pepper. Stek en liten prøve og juster smaken etter behov. Form farsen til valnøttstore boller og brun bollene i en stor stekepanne. Ta bollene ut av pannen så lenge. Ikke vask pannen, men slå eventuelt ut litt av stekefettet.

Fres finhakket sjalottløk og hvitløk i pannen. La det frese et par minutter under omrøring til løken blir myk uten at den får noe særlig farge. Tilsett tomater, chili, en god klype salt og en god klype sukker. La sausen småputre i 15–20 minutter (under sporadisk omrøring), juster med mer salt og sukker om nødvendig. Kjør gjerne sausen jevn med en stavmikser og legg bollene over i sausen.

Ha alt over i en passende ildfast form og dryss over osten. Gratiner lammebollene ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Dryss over litt ekstra urter ved servering og pynt gjerne med granateplekjerner. Serveres med bulgur eller couscous, yoghurt naturell og harissa (blandet sammen til en dressing eller hver for seg).

Tips

Rist hele korianderfrø og spisskummen i en tørr varm panne før bruk for en ekstra aromatisk og rundere kryddersmak. De skal bare ristes til de begynner å forandre litt farge og det dufter herlig aromatisk, krydderiene bør ikke brennes/svies for da kan smaken helle mer mot det bitre.
Legg kokt bulgur eller couscous (ca. 4 dl) utover i den ildfaste formen før du heller over lammebollene og sausen. Dryss over ost og gratiner som beskrevet.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+