Fennikkelrøykt laks

Klem sitronsaft fra røykte sitroner over den varmrøykte laksen.

Foto: SVT

Fennikelrøykt laks

Glem ferdig røykt laks, det er så enkelt og morsomt å gjøre selv. Du bestemmer selv om røyksmaken skal være mild og myk, eller om du skal trø til ordentlig.

Slik gjør du

Du trenger en kulegrill, kamadogrill eller en røykeboks for å varmrøyke fisken.

Bløtlegg røykesponet. En kvist fra et frukttre kan gjøre nytten, den er som regel fuktig også.

Legg en mindre mengde kull eller briketter i grillen for å holde en lavere temperatur, cirka 90 grader. La dem bli ordentlig hvitgrå. Legg den fuktige sponen på folie over glørne.

Støt fennikelfrø, salt og pepper i en morter. Gni krydderblandingen inn på laksens kjøttside. Legg laksen på grillrist. Skjær sitronen i to, og legg halvdelene på risten. Legg lokk på grillen og la det røykes i 20 minutter.

Sjekk fisken, den skal være lysrosa helt gjennom og falle lett fra hverandre. Hvis du har termometer skal den ha en innertemperatur på 53-55 grader. Hvis den ikke er helt ferdig fortsetter du å røyke litt til.

Server laksen med grillet sitron og grønn frisk salat.

Tips

  • Har du eple- eller kirsebærtrær? Kanskje naboen har? Ta vare på kvistene når trærne beskjæres, og vips har du hjemmelagde røykspon.
  • Andre ting du kan røyke eller legge på grillen:
  • På lav temperatur: Reker med skall, tunfisk, mozzarella, olivenolje
  • På høyere temperatur: Løk av alle sorter, asparges, aubergine, paprika og halloumi

Kilde: Sandra Mastio i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT