Slik gjør du
Du trenger en kulegrill, kamadogrill eller en røykeboks for å varmrøyke fisken.
Bløtlegg røykesponet. En kvist fra et frukttre kan gjøre nytten, den er som regel fuktig også.
Legg en mindre mengde kull eller briketter i grillen for å holde en lavere temperatur, cirka 90 grader. La dem bli ordentlig hvitgrå. Legg den fuktige sponen på folie over glørne.
Støt fennikelfrø, salt og pepper i en morter. Gni krydderblandingen inn på laksens kjøttside. Legg laksen på grillrist. Skjær sitronen i to, og legg halvdelene på risten. Legg lokk på grillen og la det røykes i 20 minutter.
Sjekk fisken, den skal være lysrosa helt gjennom og falle lett fra hverandre. Hvis du har termometer skal den ha en innertemperatur på 53-55 grader. Hvis den ikke er helt ferdig fortsetter du å røyke litt til.
Server laksen med grillet sitron og grønn frisk salat.
Tips
- Har du eple- eller kirsebærtrær? Kanskje naboen har? Ta vare på kvistene når trærne beskjæres, og vips har du hjemmelagde røykspon.
- Andre ting du kan røyke eller legge på grillen:
- På lav temperatur: Reker med skall, tunfisk, mozzarella, olivenolje
- På høyere temperatur: Løk av alle sorter, asparges, aubergine, paprika og halloumi