Vannbakkels til fastelavn

Lag vannbakkels til fastelavn. Det er et litt sunnere alternativ til vanlige boller.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Fastelavnsbakkels

Lise Finckenhagen lager vannbakkels i stedet for fastelavnsboller. Det er fort gjort, hvis du ikke har tid til heving. I tillegg smaker det utrolig godt! Hun fyller dem med salt karamellkrem og sjokoladekrem.

Slik gjør du

Vannbakkels

Mål opp alle ingrediensene til deigen nøye. Finn frem en tresleiv og kjøkkenmaskinen med K-spade.

Kok opp vannet i en passe romslig kasserolle. Ikke la vannet stå å koke, da fordamper vannet og mengden blir feil.

Smelt smøret i det kokende vannet, og tilsett en klype salt. Hell i alt melet på en gang under stadig omrøring med ei tresleiv. La kasserollen stå over middels varme, og rør til det blir en stor klump som «slipper» kasserollen.

Ha deigen over i en bakebolle og la den avkjøles noe. Visp sammen eggene og rør inn eggene, litt etter litt. Deigen skal bli tykk, glatt og blank. Vær obs på at du ikke har i for mye egg, da blir deiegn for blaut. Lise har maks 220 gram egg, uten skall i.

Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose og sprøyt ut 14–16 runde «boller», i samme størrelse som et egg, på et stekebrett kledd med bakepapir.

Stek bollene ved 200 grader i cirka 30–35 minutter. Unngå å åpne ovnsdøren unødvendig under stekingen. Vær i tilfelle forsiktig når du lukker døren igjen slik at ikke bollene faller sammen.

Avkjøl bollene.

Fyll og pynt bollene etter eget ønske.

Salt karamellkrem

Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle. Kok opp fløte og vaniljesukker og rør den varme fløten inn i karamellen. La det koke et par minutter til en tykk, glatt og klumpfri karamellsaus. Trekk kasserollen til side, og la karamellen avkjøle seg noe før du visper inn eggeplommen. Visp til slutt inn smøret, litt etter litt. Smak til med en klype salt.

Avkjøl i kjøleskapet til karamellen har stivnet til tykk krem.

Sjokoladekrem

Finhakk sjokoladen. Kok opp 2 desiliter av fløten og hell den over den hakkede sjokoladen. Rør til all sjokolade har smeltet. Tilsett resten av fløten og visp alt godt sammen, kjør det gjerne raskt sammen med en stavmikser. Dekk til, og la blandingen stå i kjøleskapet i minst 6 timer.

Pisk blandingen til tykk myk krem før bruk.

Tips

Forslag til fyll

  • syltetøy eller rørte bær og pisket krem
  • vaniljekrem, gjerne sammen med syltetøy og pisket krem
  • sitronkrem (lemoncurd) eller pasjonsfruktkrem (passionfruitcurd), gjerne sammen med pisket krem
  • revet marsipan og pisket krem
  • pisket krem blandet med syltetøy som for eksempel bringebærsyltetøy
  • salt karamellkrem
  • sjokoladekrem
  • melisdryss, melisglasur eller smeltet sjokolade til pynt

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+