Fudge

Myke karameller fra Ida Gran-Jansen, kokebokforfatter og vinner av «Hele Norge baker» i 2013.

Foto: Ida Gran-Jansen

Fudge

Dette er Ida Gran-Jansens julefavoritt. Hun deltar i TV-programmet «24-stjerners julekalender» som dommer i en lussekatt-konkurranse, men foretrekker altså karameller.

Slik gjør du

Sett frem en 20x20 cm firkantet form og kle den med bakepapir. Jeg klipper to remser (20x40 cm cirka) som jeg legger i, slik at det ikke blir noen krøller.

Sett også frem en elektrisk håndmikser.

Rør sammen alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp.

Når det koker kan du skru temperaturen ned til medium så blandingen småkoker. Hvis du har for høy varme kan du risikere at karamellen brenner seg i bunn.

Plasser et mattermometer ned i karamellen, men pass på så det ikke treffer bunnen av kjelen siden det vil være mye varmere der.

Rør cirka hvert 5. minutt til karamellen er 116-118 grader. Det tar cirka. 40-50 minutter å nå riktig temperatur.

Med en gang termometeret viser 116-118 grader så begynner du å vispe (i samme gryte) med en elektrisk håndvisp på medium/høy hastighet til karamellen blir lysere og tykkere. Det tok meg cirka 2 ½ minutt før jeg hadde en karamell som var perfekt. Du skal se tydelige spor etter mikseren, og hvis du holder mikseren opp skal karamellen renne litt sakte av, men i en sammenhengende bevegelse.

Hell karamellen kjapt over i formen, bruk en slikkepott til å få ut alt.

Sett karamellen kaldt i noen timer så den stivner.

Ta fudgen ut av formen og skjær den i terninger.

Tips

Bruk et mattermometer, helst et som er digitalt.

  • Hvis karamellen koker for lite (lavere temperatur enn 116-118 grader) vil den ikke stivne.
  • Hvis karamellen blir for varm (over 116-118 grader) vil den bli mer kornete og ikke like myk.

Hvis du vil lage lussekatter finner du oppskriften her

Fudge
Foto: Ida Gran-Jansen

Kilde: Ida Gran-Jansen i TV-programmet «24-stjerners julekalender»