Kaldrøykt fløte

Kaldrøykt fløte vispet med sitronskall er god dipp til grønnsaker.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Dipp med kaldrøykt fløte

Å røyke fløte høres merkelig ut. Men røyk er en vidunderlig smakstilsetning til meieriprodukter. Og man trenger ikke engang en røykeboks, stekeovn og teip går like bra. Kaldrøykt fløte brukes til dipp til grønnsaker.

Slik gjør du

Hell fløten i en skål. Sett skålen over en skål med isbiter. Sett skålene i bunnen av en kald ovn.

Varm opp røykespon i en stekepanne. Tenn på. Slokk flammene med et lokk og sett stekepannen øverst i ovnen. Ta av lokket og lukk døren. Teip igjen rundt døren til stekeovnen så ikke røyken kommer ut. La det stå i en time.

Ta fløten ut av ovnen, oppbevares kaldt.

Lettkokte grønnsaker og kaldrøykt fløte

Visp fløten med revet sitronskall og litt salt før servering.

Alle slags grønnsaker er gode med kaldrøykt fløte. Bruk for eksempel gulrøtter, blomkål, romanesco eller fennikel som kokes lett og avkjøles i isvann. Da holder fargen bedre. Squash eller løk kan man grille på grillpanne eller på grillen.

Tips

Fløte og smør kan røykes samtidig.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE