Hopp til innhold

Den beste turmaten til bålet eller nistepakka

Enten du skal tenne bål eller ikke, turmaten kan bli både lekker og velsmakende. Her er ti oppskrifter på niste som lett blir dagens høydepunkt.

Omelett

Egg er gode proteiner en kan ta med seg på tur. De piskes hjemme på kjøkkenet, og medbringes i termos eller flaske sammen med kjøtt og/eller grønnsaker i en plastpose. Når du skal ha matpause, gjenstår bare minimalt med forberedelser før du kan nyte en nystekt tur-omelett.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mat smaker best ute, vil mange si. Og lar du turen starte med enkle forberedelser hjemme på kjøkkenet, kan turmåltidet bli en fryd for ganen. Det gjelder både for deg som elsker å brenne bål eller alltid har med stormkjøkken, men også nistespiserne.

Matredaksjonen har funnet fram fem oppskrifter på mat som gjøres ferdig ute, og fem oppskrifter på lekker niste som ikke krever oppvarming. Vel bekomme – og god tur!

Oppskrifter som krever bål eller stormkjøkken:

Oppskrifter som lages ferdig hjemme:

Omelett på bål

Omelett på bål

Hjemme hakker du grønnsaker og kjøtt, og pisker egg som du heller på flaske eller i boks. Ute på tur steiker du ingrediensene før du heller over eggeblandinga og lar den stivne.

Mørbrad på spidd

Andreas Myhrvold fra Gastronomisk Institutt lager mat på bål.

Et tynt stykke mørbrad eller flatbiff blir raskt stekt på båklet og kan serveres i lompe sammen med potetsalat du har lagd hjemme og litt frisk salat.

Marinert laks i pita

Laks i pita
Foto: Den Norske Turistforening

Rå laks og marinade pakkes i plastpose og puttes i sekken. Når du skal spise, steiker du laksen i folie på bålet og serverer den i brød sammen med rømme og vårløk.

Bålbrød

Bålbrød
Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR / DR

Deigen lager du hjemme for du reiser. Ute på tur kan du klemme ut brødleivene i stedet for å kjevle dem. Steikes i tørr panne over bål eller på stormkjøkken.

OPPSKRIFT: Bålbrød

Tarte tatin – eplekake i stekepanne

Eplekake i stekepanne
Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Først steikes bunnen i steikepanna. Så steikes eplene møre i smør og sukker, og bunnen legges på toppen. Før du spiser, snur du kaka med bunnen ned.

Luksusniste med potetsalat, varme pølser og dessert

Luksusniste
Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Pølsene holdes varme i termosen, dressingen til potetsalaten får bli med i egen boks og sjokolademoussen kan lages i porsjonsbokser.

Krydret kjøttsuppe

Kjøttsuppe med brød
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Smakfull, tjukk suppe med masse smak og næring. Medbringes i termos, og holder seg god og varm i flere timer.

Energibarer med rista nøtter

Ekstra gode energibarer
Foto: Aksel Faanes Persson / NRK

Små bomber av smak som gir næringa du trenger til å forsette turen. Er holdbare i opptil en måned hvis de oppbevares riktig. Og du? Prøv dem gjerne sammen med verdens beste kakao!

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer
Foto: Matprat.no / Astrid Hals

Gjærbakst fylt med kjøtt, tomater og krydder. Kan bakes og fryses flere dager før turen. Tar du med deg nista rett fra fryseren, er den tint – og frisk – til lunsj.

Lefse med røykelaks og egg

Lefse med røkelaks, salat og egg

Smaker aller best hvis du tar med ingrediensene hver for seg og hele, kokte egg – og ruller sammen like før du skal spise.