Mat smaker best ute, vil mange si. Og lar du turen starte med enkle forberedelser hjemme på kjøkkenet, kan turmåltidet bli en fryd for ganen. Det gjelder både for deg som elsker å brenne bål eller alltid har med stormkjøkken, men også nistespiserne.
- SE OGSÅ: Alle våre oppskrifter på turmat
Matredaksjonen har funnet fram fem oppskrifter på mat som gjøres ferdig ute, og fem oppskrifter på lekker niste som ikke krever oppvarming. Vel bekomme – og god tur!
Oppskrifter som krever bål eller stormkjøkken:
Oppskrifter som lages ferdig hjemme:
- Luksusniste med potetsalat, varme pølser og dessert
- Krydret kjøttsuppe
- Energibarer
- Pizzasnurrer
- Lefse med røykelaks og egg
Omelett på bål
Hjemme hakker du grønnsaker og kjøtt, og pisker egg som du heller på flaske eller i boks. Ute på tur steiker du ingrediensene før du heller over eggeblandinga og lar den stivne.
- OPPSKRIFT: Omelett på bål
Mørbrad på spidd
Et tynt stykke mørbrad eller flatbiff blir raskt stekt på båklet og kan serveres i lompe sammen med potetsalat du har lagd hjemme og litt frisk salat.
- OPPSKRIFT: Mørbrad på spidd
Marinert laks i pita
Rå laks og marinade pakkes i plastpose og puttes i sekken. Når du skal spise, steiker du laksen i folie på bålet og serverer den i brød sammen med rømme og vårløk.
- OPPSKRIFT: Marinert laks i pita
Bålbrød
Deigen lager du hjemme for du reiser. Ute på tur kan du klemme ut brødleivene i stedet for å kjevle dem. Steikes i tørr panne over bål eller på stormkjøkken.
OPPSKRIFT: Bålbrød
Tarte tatin – eplekake i stekepanne
Først steikes bunnen i steikepanna. Så steikes eplene møre i smør og sukker, og bunnen legges på toppen. Før du spiser, snur du kaka med bunnen ned.
- OPPSKRIFT: Tarte tatin – eplekake – i stekepanne
Luksusniste med potetsalat, varme pølser og dessert
Pølsene holdes varme i termosen, dressingen til potetsalaten får bli med i egen boks og sjokolademoussen kan lages i porsjonsbokser.
Krydret kjøttsuppe
Smakfull, tjukk suppe med masse smak og næring. Medbringes i termos, og holder seg god og varm i flere timer.
- OPPSKRIFT: Krydret kjøttsuppe
Energibarer med rista nøtter
Små bomber av smak som gir næringa du trenger til å forsette turen. Er holdbare i opptil en måned hvis de oppbevares riktig. Og du? Prøv dem gjerne sammen med verdens beste kakao!
- OPPSKRIFT: Energibarer med rista nøtter
Pizzasnurrer
Gjærbakst fylt med kjøtt, tomater og krydder. Kan bakes og fryses flere dager før turen. Tar du med deg nista rett fra fryseren, er den tint – og frisk – til lunsj.
- OPPSKRIFT: Pizzasnurrer
Lefse med røykelaks og egg
Smaker aller best hvis du tar med ingrediensene hver for seg og hele, kokte egg – og ruller sammen like før du skal spise.
- OPPSKRIFT: Lefse med røykelaks og egg