Laster innhold, vennligst vent..

Den «rare» tacoen – åtte oppskrifter med ny vri

Glem maiskorn fra boks og skåler med opphakka grønnsaker hver for seg. Fredagstacoen kan være mye mer enn det!

Syrlig svinetaco, mangochutney og avokadostappe

Ikke slik vi kjenner den best, men likevel taco: Hjemmelagd tortilla, syrlig svinekjøttdeig, mangochutney, avokadostappe, sylta neper og koriander.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ekspertene har fra før fastslått at nordmenn er så glad i taco fordi retten gir så veldig mange ulike valgmuligheter. Matredaksjonen har gått gjennom oppskrifter som på ulike vis er inspirert av «taco-kontinentet» Sør-Amerika, og funnet fram til åtte stykker som absolutt skiller seg fra det mange nordmenn kaller taco. Men likevel: Er det fredag, kan du sette én av disse på bordet, og fremdeles kalle det fredagstaco. Vel bekomme!

Syrlig svinetaco, mangochutney og avokadostappe
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Taco av svin

I «norsk taco» er det kjøttdeig av storfe. Men svin, og især svinenakke, egner seg ypperlig. I den første oppskriften kvernes svinenakke til kjøttdeig, mens kjøttstykket i den andre kokes i stykker og dermed får navnet pulled pork.

Pulled pork taco
Foto: Solvår Flatås / NRK

Kjøttfri taco

Nei, det må ikke være kjøtt i taco. I Sør-Amerika er det plass til kjøttland som Argentina, men også land hvor kjøtt en svært eksklusiv, dyr og utilgjengelig råvare. Kanskje er det dette som har gitt så mange gode alternativer med bønner og linser?

Begge våre kjøttfrie oppskrifter er også veganske, det vil si at de ikke inneholder produkter fra dyr i det hele tatt. I den første er soyaprotein krydra med tacokrydder og grilla før den havner i tortillaen, mens det er linser som er den viktigste proteinkilden i den siste.

Fajitas på grillen
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Chipotle bygg- og linsetaco
Foto: Richard Nystad

Taco med fisk

Med tanke på hvor tilgjengelig fisken er for nordmenn, burde kanskje flere spist fredagstaco med råvarer fra havet? Ceviche av torsk henter inspirasjon fra Peru, mens Lise Finckenhagen bruker laks i sin fredagstaco. Tina Nordström tar seg bryet med å fritere flyndre før den får bli tacomåltid.

Ceviche
Foto: Bjørn Holmgren / NRK
Laksetaco og tortilla fra Lise Finckenhagen
Foto: Lise Finckenhagen
Taco med tempurafritert flyndre
Foto: TV4

«Helnorsk» taco

Tortilla er bytta ut med lompe eller potetkake, og den fylles med rotnorske grønnsaker som gulrot, selleri, purre, og kålrot.

Alternativ fredagstaco
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Se også: Slik lager du ditt eget tacokrydder | På denne måten lykkes du med tortillabaksten