Craigs brød

Brødet er stekt i jerngryte i ovnen. Det er viktig at gryten er oppvarmet før brøddeigen legges i.

Foto: Craig Whitson

Craigs brød

Craig Whitson er inspirert av Jim Lahey og hans brød som ikke trenger å knas. No-knead-bread. Godt brød med lite arbeid. Det er tiden som arbeider for deg. Brødet skal heve lenge, så du må tenke til neste dag når du lager dette.

Slik gjør du

Bland alt godt sammen, bruk en tresleiv i 2-3 minutter. Det blir en veldig våt deig. Bruk en glassbolle, da kan du følge bedre med på hevingen. Dekk til med plast eller håndkle. La deigen heve på et lunt sted i 18 timer.

Se at deigen er ferdig hevet, da er det bobler i deigen. Ha litt mel på benken, bruk en slikkepott og få deigen forsiktig ut av bollen og ned på melet. Ta litt mel på fingrene og brett sidene inn mot midten. Snu deigen forsiktig, så sømmen kommer på undersiden.

Finn fram et kjøkkenhåndkle og legg på et tynt lag mel, polentamel eller kli. Løft deigen forsiktig over på håndkleet. Pakk deigen inn i håndkleet. Den skal ha plass til å heves. Legg deigen til heving et par timer.

Etter halvannen time setter du på stekeovnen på 230-240 °C. Sett en jerngryte med lokk inn i stekeovnen, på rist ca. 1/3 opp fra bunnen av ovnen.

Når deigen har hevet til dobbel størrelse pakkes den forsiktig ut. Deigen has forsiktig ned i den varme gryten. Vær forsiktig, gryten og lokket er varme!

Sett lokket på gryten og sett den i ovnen igjen. La brødet steke under lokk i 30 minutter. Ta av lokket. La brødet steke videre til det har fått en mørke brun skorpe. Skorpen skal ikke være svidd, men mørkere enn du kanskje er vant med. Det tar 15-30 minutter.

Bruk en tresleiv å få brødet ut av gryten og la det avkjøles på rist en times tid. Brødet skal være helt avkjølt før det skjæres opp.

Tips

Dette blir et veldig bra brød og det skal oppbevares i papir, ikke plast. Brødet holder seg godt.

Kilde: Craig Whitson i Morgenlokalen, NRK Rogaland 2011