Amerikansk rekecocktail

Oppskriften er laget med åtte - eller flere - store reker. Det er i hvert fall nok saus til det dobbelte. – Å spise færre enn åtte kjempereker med denne deilige sausen er vel bare latterlig, sier Craig Whitson.

Foto: Craig Whitson

Amerikansk rekecocktail

Ingen sjømatrett er mer amerikansk enn denne, sier amerikaneren Craig Whitson. Rekecocktail eller shrimp cocktail er en opplevelse alle bør få med seg. Men da må den være skikkelig laget, som i denne oppskriften.

Slik gjør du

I USA lages rekecocktail med kjempereker. Du kan bruke de rekene du får tak i. Men ikke de ferdig pillede i lake.

Kokte reker

Kok opp 5 dl vann i en liten gryte. Rør inn salt, hele pepperkorn og sitronsaft. La vannet koke i ett minutt og ta gryten vekk fra kokeplaten.

Ha rå reker i vannet og la stå til de er så vidt ferdige. Her kan det være lurt å ha i et par prøve-reker til testing.

Når rekene er klare, sil av vannet. Legg rekene i en bolle, og la dem kjøle ned. Dekk bollen med plastfilm og ha dem i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne én time.

Sausen

Bland sammen ketsjup, sitronsaft, pepperrotkrem, worcestershiresaus, revet løk, og hot sauce. Smak og vurder om det trengs litt mer sitronsaft og/eller tabasko. La sausen stå i minimum 30 minutter, gjerne lenger.

Servering

Både rekene og sausen serveres kalde. Topp sausen med en liten haug revet pepperrot. Legg rekene rundt sausen og server med sitronskiver.

Tips

  • Det går fint an å bruke vanlige reker som man skreller selv.
  • Reker i lake er ikke det helt store i denne retten.

Kilde: Craig Whitson i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+