Slik gjør du
På mange kjøkkenmaskiner følger det med en pølsetrakt. Det er nå du har sjansen til å teste det utstyret som ellers bare slenger.
Kvern kjøttet på det groveste på en kjøttkvern eller kjøp en nykvernet grov farse av svin hos slakteren. Det er viktig at det er en del spekk og fett i den. Ellers blir det vanskelig å få til en god pølsedeig. Tilsett urter og krydder etter smak. Du kan også få den ferdig krydret hos slakteren.
Skal du smake til med urter og hvitløk selv er det fint å ha en morter, om ikke, finhakk finest mulig med en skarp kjøkkenkniv. Bruk plasthansker og masser inn hvitløk og urter i farsen.
Fyll maskinen med pølsemasse. Tre en svinetarm på pølsetrakten og trykk massen forsiktig ut.
Man kan lage forskjellige størrelser, men Dag liker å lage en spiral. Tre ett grillspyd i gjennom spiralen slik at den ikke slipper formen når man griller den. Prikk ett par hull i pølsespiralen før man griller den slik at den ikke sprekker.
Tips
Pølsene har godt av å ligge og hvile i kjøleskap minimum 1 time før man skal grille dem, slik at hvitløk , krydder og urter får trekke godt ut i farsen.
Dag liker godt å servere en god salat og ovnsristede poteter med olivenolje og rosmarin og havsalt til.
Det er fornuftig å være to om jobben når man lager pølser, særlig hvis man vil lage de lange. Her er Dag Tjersland i sving med hjelp av gartner Steinar Johansen.
Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK