Laster innhold, vennligst vent..
cowboygryte

Alt i ett gryte er alltid en vinner.

Foto: Eva Robild / SVT

Cowboygryte med kalkun og surdeigsbrød

Med alle ingrediensene i én gryte blir denne cowboygryta den perfekte turrett. Tilbered den på bålet og nyt den ute. Surdeigsbrødet kan stekes i glørne.

Slik gjør du

Vær obs på at denne retten krever noen dagers forberedelser.

Gryterett dag 1

Bein ut kalkunklubbene og gni dem inn med krydder og salt. La det stå kaldt til neste dag.

Bløtlegg bønnene i kaldt vann. Pass på at det er rikelig med vann, slik at bønnene kan svelle.

Gryterett dag 2

Del pølsen i mindre biter.

Skrell og skjær løken i grove biter. Fres pølsen i en stor gryte. Tilsett løken etter cirka ett minutt.

Legg i kalkunkjøttet, de bløtlagte bønnene, hvitvinen og de knuste tomatene. Fyll med vann til innholdet er dekket. Tilsett oregano og salvie.

La gryten koke til bønnene er myke. Smak til med salt og pepper.

Server med nybakt brød.

Surdeigsbrød dag 1

Skrell og riv eplet. Bland vann, mel og eple i en stor bolle og la det stå tildekket i romtemperatur i tre dager. Sjekk surdeigen hver dag og rør forsiktig.

Etter tre dager skal den boble og dufte friskt. Hvis den har skilt seg tilsetter du litt mer mel og rører om.

Surdeigsbrød dag 4

Bland alle ingrediensene utenom saltet i en food processor og kjør den på lav effekt i cirka 5 minutter.

Tilsett saltet, øk hastigheten og elt i 4 minutter til.

Legg over deigen i en oljet bolle. Dekk til med plastfolie og la det heve i kjøleskapet over natten, eller i minst 12 timer. Deigen kan stå i opp til tre dager før den brukes. Om den hever over kanten dytter du den bare ned i bollen igjen.

Surdeigsbrød dag 5

Kna deigen lett ved å dytte den ned i bollen igjen, slik at du bevarer luften i deigen.

Kna deigen og brett den inn fra alle hjørnene. Del deigen i to deler. Kna igjen noen ganger og husk å brette deigen fra hjørnene hver gang.

La den heve i en bolle eller på et fat ved romtemperatur i 1-1,5 time.

Legg deigen i en langpanne og bak den i varmen av glørne. Vær forsiktig så du ikke brenner den. Du kan også steke brødet i ovnen. Sett den på 250 grader, varmluft.

Hvis du bruker ovn: Ha tre isbiter i bunnen av ovnen. Sett inn platen med brødet og senk varmen til 220 grader.

Stek til brødet har en indre temperatur på 97 grader, det tar cirka 45 minutter.

Avkjøl brødet på en rist ved romtemperatur. Pakk deretter brødet inn i et håndkle som du igjen pakker inn i en plastpose. Da beholder du den harde gode skorpen lengst mulig.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT