NRK Meny
Aspargespuré med rødbeter

Sotstekte, hvite asparges og små rødbeter skåret i skiver servert på en liten salat med rødbetblader og aspargespuré.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Aspargespuré med rødbeter

En lett vegetarisk forrett av den gotlandske kokken Luqaz Ottosson.

Slik gjør du

Skrell aspargesen. Skjær av toppene og legg dem til side.

Skjær resten av aspargesene i små biter. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Finhakk løk og hvitløk. Legg en spiseskje av vårløken til side.

Legg tre store spiseskjeer smør i en gryte. Fres asparges, poteter og løk. Tilsett sukker, salt, pepper og frisk timian. Tilsett fløten etter hvert. La det putre i 20-30 minutter til grønnsakene er myke.

Hell aspargesrøren gjennom en sil og la det renne av så all væske forsvinner. Kjør grønnsakene i en mikser og tilsett to spiseskjeer crème fraîche, salt og pepper. Kjør i et par minutter og la så røren avkjøles til romtemperatur.

Brun to spiseskjeer smør i en gryte. Skjær av bladene på rødbetene, men la det stå igjen noen cm til pynt. Legg de fineste bladene i isvann, så de blir fine og sprø. Kok rødbetene i saltet vann i 20-30 minutter, ha dem rett over i isvann, så får du lettere av skallet. Skrell rødbetene og skjær dem i skiver. Vend dem i pepper og en spiseskje brunet smør.

Kok aspargestoppene i saltet vann i ca. 2-3 minutter. Løft dem ut av vannet og legg dem i isvann med litt salt og sukker. Sotstek de kokte aspargestoppene på en jernpanne eller en helt ren kokeplate. Snu aspargesen fort på den varme overflaten til den er pent sotet. Smak til med salt, pepper, brunet smør og vårløk.

Skjær rødbetbladene fint. Tilsett olivenolje, sitron, salt og pepper.

Legg opp rødbetbladene, den romtempererte aspargespuréen, kokte rødbetskiver, sotede asparges og timiankvister fint på tallerkenene.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Luqaz Ottosson i TV-serien Mat i Norden/YLE