Hopp til innhold

Vanskelig for barn å forstå bin Laden-drapet

Terrorhevn truer Norge, melder VG i dag. Så hva sier vi til barna? Psykolog Atle Dyregrov har svaret.

Terrorforside

Skremmende forsider har prydet avisene de siste dagene. Dette er dagens VG.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov sier det er viktig å fremstille drapet på Osama Bin Laden som noe som ble nødvendig, men at man helst ville fremstilt ham for en domstol.

Osama bin Laden

De siste dagers mediebilde har vært preget av overskrifter og bilder av denne mannen; drapet på Osama Bin Laden har vært vanskelig å unngå å få med seg - selv for barn.

Foto: AP

- Jeg synes man skal være realistisk og si til barna at avisene lager store forsider for å selge. Når det er sagt, bør nok dagens VG-forside forklares med at Osama bin Laden har blitt drept, og at noen av vennene hans naturligvis er lei seg og sinte, sier psykolog Atle Dyregrov til NRK.no.

Osama bin Laden er drept, og hele verden jubler. Det er vanskelig å unngå å få det med seg – selv for barn.

Les også: Osama bin Laden er død

Les også: Slik påvirket Osama Bin Laden deg

- Spesielt at alle er så glade

Atle Dyregrov understreker at denne nyheten skiller seg fra for eksempel en tsunami, og at det er viktig at vi som voksne forholder oss nyanserte til det som har skjedd.

- Det som er spesielt her er nettopp dette at noen er drept, og så er alle glade. Man bør nok si at aller helst ønsket man at Osama Bin Laden skulle bli tatt og fremstilt for en domstol for det han har gjort, men at noen folk er glade fordi han selv har drept mange mennesker og gjort mye dumt, sier Dyregrov.

- Det blir feil å bare snakke med hjertet og si at det aller beste var å skyte ham uten å la ham forsvare seg engang. Dette er mer komplisert enn for eksempel en tsunami, for det handler om hva mennesker gjør mot hverandre. Vi må lære barna empati og grunnholdninger, og da må vi ikke være for emosjonelle når vi snakker til dem.

- Vær åpen og direkte

Hvor detaljerte bør vi være når vi snakker om dette?

- Vi må være åpne og direkte til de barna som virker opptatte av det som skjer, og til de større barna er det viktig å forklare konflikten og det store bildet. De skal forstå hvordan verden er bygget opp.

- For de mindre barna må vi naturligvis ta det med enkle termer og språk, sier psykologen.

- Men det er ikke nødvendig å innvie barna i disse tingene dersom de ikke selv er opptatt av dem, og dette er nok litt over hodet på de aller minste.

Atle Dyregrov mener tvert imot at det i mange tilfeller kan være lurt å skjerme barna mot de aller mest grusomme hendelsene nyhetsbildet har å by på.

Les også: Sexpraten kommer for sent

- De aller minste kan skånes

- Særlig bilder på TV kan virke skremmende for barn, og desto mer barna ser av skremmende bilder, desto mer urolighet vil de oppleve i forhold til det som skjer. Derfor kan det iblant lønne seg å vente med å se nyhetene på TV til barna har lagt seg.

Du ser fort om en jente eller gutt på for eksempel fire år faktisk følger med på det som skjer på TV eller ikke, mener Dyregrov.

- Dersom barnet interesserer seg for det som rører seg på skjermen, vil hun eller han antakeligvis se direkte på den, ikke for eksempel på lekene sine.

- Samtidig vet vi at små barn iblant får med seg atskillig mer enn vi voksne tror; vi må derfor være flinke til å følge med på hva de faktisk får med seg.

Les også: IT-konsulent twitret om angrepet på bin Laden.

- Setter ikke langvarige spor

Vil barna kunne ta skade av å måtte forholde seg til denne typen hendelser?

- Det er nok en del barn som er forferdet over det de ser og får med seg. De kan bli redde og skape seg fantasier om ting som kan skje, men noen langvarige spor settes nok ikke.

- De må eksponeres for veldig mye før de eventuelt kan få noen mentale skader, sier psykologen.

Atle Dyregrov understreker vel å merke igjen at vi må følge med på hvor mye barna får med seg.

- Barna får jo iblant med seg mer enn vi tror, og så overlates de til seg selv med skumle fantasier.

- Et godt spørsmål er derfor «har du sett noe på TV du synes er skummelt?»

Har du opplevelser eller råd du ønsker å dele? Diskutér under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)