Hopp til innhold

Sexpraten kommer for sent

Foreldre venter for lenge. Men hvordan skal man egentlig snakke med ungene sine om sex?

Tenåring med foreldre

'Den store samtalen' blir bare pinlig hvis man venter til ungen har begynt å prøve selv.

Foto: Colourbox

Et sted på veien mellom brystbarn og russetida får de fleste barn også et sexliv. Men når er det egentlig på tide å ta opp pinlige temaer som onani, prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer?

En ny studie fra Harvard viser at 40 prosent av foreldre vegrer for lenge og får i gang dialogen med barna for sent. Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Når foreldrene kommer på banen med sine svette råd, er barna allerede seksuelt aktive.

Møter problemene på egenhånd

Forskerne spurte tenåringer mellom 13 og 17 år om hvor seksuelt aktive de var, og hvilke seksualtemaer de hadde diskutert med foreldrene sine. Foreldrene ble også spurt om hva de hadde snakket med barna sine om.

Det viste seg da at mange av ungdommene hadde vært nødt til å håndtere vanskelige situasjoner på egenhånd.

De hadde tatt avgjørelser i forhold til å beskytte seg mot kjønnssykdommer, hatt problemer med å få sagt «nei» og vært sammen med noen som nektet å bruke kondom - før foreldrene fant det for godt å bringe temaet på bane.

Foreldrene til en av fire jenter i studien hadde aldri snakket med døtrene om å motstå sexpress. To av fem hadde aldri fått råd om prevensjon.

Begynn med 5-åringen

Margrete Wiede Aasland

Begynn før det blir pinlig, råder Margrete Wiede Aasland.

Foto: NRK

Sexologisk rådgiver Margrete Wiede Aasland er opptatt av at foreldre må begynne å snakke med barna sine tidlig.

- Man bør begynne allerede i 5-6-årsalderen. Det er mye lettere å snakke med barna i denne alderen enn senere. Fortell hvordan barn blir til, oppfordrer hun.

- Det er jo helt fantastisk, at to kåte mennesker kan lage et menneske. Man kan godt si til barna at pappaen har glad tiss og mammaens tiss er myk og våt og har veldig lyst på besøk av pappatissen. Det er sånn de fleste barn blir til.

- Hva hvis man ikke klarer å snakke om sånt med barna sine?

- «Kroppen» av Trond-Viggo Torgersen fungerer fortsatt. Man kan lese en bok!

Debuterer senere

Mange vegrer seg kanskje for å snakke med ungene sine om sex, i frykt for å sette ideer i hodet på dem. I virkeligheten er det motsatt.

- Barn som vet en del om sex, debuterer senere. De har et mer bevisst forhold til sin egen seksualitet, og vil ikke bare "få det gjort".

Det gjør også at de har et mer bevisst forhold til sine egne grenser. De samme barna forteller tidligere om overgrep og trakassering, forteller Aasland.

Hun mener det er ekstremt viktig å la barna få sette sine egne kroppslige grenser fra de er små. Barna må få gi klemmer fordi de har lyst, ikke fordi de voksne så fryktelig gjerne vil ha.

Margretes råd til foreldre:

  • Begynn tidlig med å snakke om hvordan barn blir til.
  • Respekter barnets fysiske grenser. Hvordan skal barnet ellers klare å sette grenser når det virkelig trengs?
  • Det er lov å ta på tissen og kose med seg selv. Men man kan lære barna at det er lurt å gå inn på rommet sitt når man skal gjøre det.
  • Sørg for å ha bøker tilgjengelig. Trond-Viggos «Kroppen» og Eli Ryggs «Jeg er meg!» egner seg godt som høytlesning for barn.
  • Lær barna at de skal ha en stor JA-følelse inni seg når de deler kroppen sin med andre, enten det handler om kosing eller sex.
  • «Snakk om sex!» av Harris og Emberley passer fra cirka 9 år. «Kukbruk» av Manne Forssberg er fin fra 14-årsalder.
  • Det er bra at barna vet en del om sex før de kommer i puberteten, men de skal ikke vite alt.
  • Unngå for mye "pass deg for det" og pekefinger. Prøv å fokusere på å si JA til å kose seg, og at sex er godt og viktig.
  • Hvis man ikke klarer å snakke om sex med barna sine, er det helt greit å si til barna at man synes det er vanskelig, og at man kjøper inn noen gode bøker i stedet.
  • Man kan bli for åpen også. Det er bedre å gi ungdommen penger og si at man regner med at de bruker kondom, enn å sette et glass med kondomer på kjøkkenbenken.

Hva sa foreldrene dine til deg? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)