Hopp til innhold

Osama bin Laden er død

Verdens mest ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, har blitt drept av amerikanske spesialstyrker. Det bekrefter USAs president Barack Obama.

Osama bin Laden
Foto: AP

Osama Bin Laden er død

President Barack Obama i Det hvite hus annonserer 1. mai amerikansk tid at Osama Bin Laden er død.

Foto: JASON REED / Reuters

– USA har ledet en operasjon som har tatt livet av Osama bin Laden, lederen for terrornettverket al-Qaida. Bin Laden står bak drapene på flere tusen menn, kvinner og barn.

Slik begynte president Barack Obama talen der han fortalte verden at en av verdens mest ettersøkte terrorister, Osama bin Laden, er drept av amerikanske spesialstyrker.

Ble drept i skuddveksling

1. mai 2011 ble den 54 år gamle al-Qaida-lederen drept i et amerikansk angrep mot en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad.

Video Obama om Osama

Obama om Osama

Obama sa i talen at bin Laden-operasjonen ble gjennomført av en liten gruppe spesialsoldater. I skuddvekslingen i leieren ble al-Qaida-lederen drept.

To personer ble drept sammen med bin Laden, den ene skal være sønnen hans, ifølge AFP. Ingen amerikanske liv gikk tapt i operasjonen.

I en uttalelse forsikrer Det hvite hus om at kroppen til den drepte al-Qaida-lederen er bevart i samsvar med islamsk praksis og tradisjon.

USA sender ut global advarsel

Det hvite hus fraråder amerikanske borgere å reise utenlands. De frykter at Osama bin Ladens død kan reise terror.

– Gitt den usikkerheten situasjonen fører med seg, ber vi amerikanske borgere om å unngå å reise til steder der anti-amerikansk vold kan forekomme. Unngå også demonstrasjoner, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Har visst i månedsvis

Tidlig i sin presidentperiode ba Obama om at CIA skulle gjøre søket, arrestasjonen eller drapet på Osama bin Laden til sin hovedprioritet.

– I august fikk jeg informasjon om at vi kunne ha en anelse om hvor han befant seg. Operasjonen fortsatte, og i dag mente jeg vi hadde nok informasjon til at jeg ga ordre om å slå til mot leieren der bin Laden befant seg, sa Obama da han fortalte sitt eget folk at bin Laden er død.

Les også: Osama bin Laden truer Frankrike
Les også: - Iran har sett fri Al Qaida-toppar
Les også: – Terrorisme kan ramme alle

– Lettelse for hele verden

Storbritannias statsminister, David Cameron hyllet mandag nyheten om bin Ladens død.

– Dette vil bringe stor lettelse for folk over hele verden, sier Cameron.

Tidligere president George W. Bush sa like etter terrorangrepet i 2001 at han ønsket Osama bin Laden død eller levende.

– Kampen mot terror fortsetter, men i kveld i kveld har USA sendt ut en viktig melding. Uansett hvor lang tid det tar, vil rettferdigheten seire til slutt, sa Bush i en uttalelse like etter at Barack Obama annonserte bin Ladens død.

– Gud forbanne deg, Obama

11. september

Osama bin Laden ble først verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Bin Laden ventet lenge med å påta seg ansvaret for angrepene, hvor om lag 3000 personer døde.

Foto: SETH MCALLISTER / Afp

Ekstreme islamister har i flere forum på nettet skrevet at de ber om at nyheten om bin Ladens død er løgn.

– Gud forbanne deg, Obama. Osama bin Laden kan være drept, men hans budskap om Jihad vil aldri dø. Brødre og søstre, vent å se, hans død vil være en velsignelse i forkledning, står det i et islamistisk forum ifølge AFP.

Pakistanske TV-stasjoner kringkastet mandag ubekreftede bilder av Osama bin Ladens blodige ansikt.

Viktige nyheter for terror-ofre

Ofre for 11. september-angrepet sier de er lettet over at bin Laden ikke lenger kan spre frykt.

– Dette er viktige nyheter for oss. Det kan ikke lette vår smerte, eller bringe tilbake våre kjære, men det er en lettelse å se at hovedmannen bak tragedien ikke lenger kan utføre onde handlinger, sa Gordon Felt, styremedlem i "Familie av Flight 93" i en uttalelse, ifølge CNN.

World Trade Center

Bin Ladens død skjer nesten ti år etter angrepet mot World Trade Center i New York og det påfølgende amerikanske angrepet på Afghanistan, der et av de fremste målene til president George W. Bush nettopp var å få tak i bin Laden.

Osama bin Laden ble først verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Han ventet lenge med å påta seg ansvaret for angrepene, hvor om lag 3000 personer døde.

Det har siden desember 2001 en rekke ganger vært spekulert om Osama bin Laden har vært død. Men flere ganger har det dukket opp nye lydopptak eller videoer av ham.

Jubel utenfor Det hvite hus

Amerikanere er i ferd med å samle seg utenfor Det hvite hus, der de feirer at Osama Bin Laden er drept. Også utenfor Ground Zero, stedet der Twin Towers sto, har folk samlet seg.

Både presidentens medspillere og motstandere tar del i hyllesten av Obama etter drapet på bin Laden.

– Denne operasjonen ble utført på briljant vis. Jeg vil rose ham (Obama) for å ha utført det jeg mener er en av de største bragdene i landets historie, sier den republikanske kongressrepresentanten Peter King.

Han har tidligere mange ganger kritisert Obama for hans håndtering av sikkerhetspolitiske saker.

Tøff president

Tidligere har Republikanerne ofte forsøkt å framstille presidenten som en svak og ubesluttsom leder som står med lua i hånda og unnskylder USAs handlinger.

Denne framstillingen kunne blitt viktig i Republikanernes valgkamp fram mot presidentvalget neste år. Men etter likvideringen av bin Laden kan det bli vanskelig å tegne dette bildet av Obama.

Peter King mener presidenten var modig som valgte å gjennomføre operasjonen hvor al-Qaida-lederen ble drept.

Mye kunne ha gått galt. Likevel var presidenten tøff nok til å fortsette operasjonen.

Al-Qaida har avvist at bin Laden er død.

Osama Bin Laden død

Et hav av mennesker jubler utenfor Det hvite hus i Washington etter at president Barack Obama bekrefter at Osama Bin Laden er død.

Foto: JIM YOUNG / Reuters
Jubel Osamas død

Mennesker jubler fra alle kanter i Washington etter meldingen om at Osama bin Laden er død.

Foto: JASON REED / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt