Trendy julerose kan påvirke hjertet

Julerose ble tidligere blant annet brukt som abortmiddel. Salget av den giftige planten har eksplodert før jul.

Julerose

Salget av den giftige julerosen, eller Helleborus niger, har tatt av i Norge før jul.

Foto: Maria Elsness / NRK

Julerose

Julerose finnes nå i flere ulike varianter i butikkene.

Foto: Maria Elsness / NRK
Gunn Pettersen

Gunn Pettersen i Mester Grønn forteller at julerose nå er på femteplass over deres mest solgte juleblomster.

Foto: Madeleine Schultz
Julerose

Hele planten, og spesielt roten til julerosen, er giftig.

Foto: Maria Elsness / NRK
Lise Ringstad

- Jeg ville ikke hatt julerose i en barnehage for eksempel, sier Lise Ringstad ved Giftinformasjonssentralen.

Foto: Privat
Svibler

Svibler inneholder irriterende plantesafter, og etter å ha spist den, kan du oppleve kvalme, oppkast eller diaré.

Foto: Maria Elsness / NRK
Azalea

Større inntak av asalea kan også gi forgiftning.

Foto: Obp
Julestjerne

Julestjerne er julens favorittblomst, og den er det ufarlig å smake på.

Foto: Maria Elsness / NRK

Den hvite blomsten julerose, på latin «Helleborus niger», har plutselig blitt populær før jul i Norge.

– Salget av julerose har eksplodert. Foreløpig har vi hatt hele 40 prosent økning på salget av julerose i år i forhold til i fjor. Julerose er nå på femteplass over våre mest solgte juleblomster, sier Gunn Pettersen, innkjøpsansvarlig i Mester Grønn, til NRK.no.

– Vi opplever også økt salg av Helleborus før jul i år, det har blitt en veldig trendy juleblomst, bekrefter Tor Egil Grønnern, kjedeansvarlig i Floriss.

Men den vakre blomsten har også en mørk «hemmelighet». Hele planten, og spesielt roten, er svært giftig, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Gi drikke med en gang

I julerosearter er det blant annet påvist stoffer som virker lammende på hjertet. Julerose er beskrevet som en medisinsk plante som kan gjøre mer skade enn nytte.

– Hvis man bare tar en liten smakebit, vil det bare irritere mage og tarm. Men får man i seg mer enn en liten bit, vil det kunne påvirke hjertet og hjerterytmen, opplyser Lise Ringstad, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, til NRK.no.

Det beste rådet når barn eller kjæledyr har spist en giftig plante, er å gi dem litt drikke med en gang – vann eller noe annet. Kontakt deretter lege eller Giftinformasjonen.

Ble brukt som abortmiddel

Forgiftning er heldigvis uvanlig, og det er sjelden at barn og kjæledyr får i seg store mengder av planter. Men det er likevel lurt å være forsiktig:

– Jeg ville ikke hatt julerose i en barnehage for eksempel. Selv om man har barn som ikke pleier å smake på ting, så er det jo uansett alltid en fare for at de kan putte planten i munnen, sier Ringstad ved Giftinformasjonen.

Den giftige Helleborus niger ble visstnok brukt som legeplante allerede i Antikken. Planten skal opp gjennom årene ha vært brukt både som avføringsmiddel, som middel mot sinnssykdom, som brekkmiddel, mot betennelser, skabb og hudproblemer – og som abortmiddel, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Hva synes dere om å høre at dere selger en plante som er giftig?

– De fleste kundene våre vet at mange planter er giftige i større eller mindre grad. Faren for at barn og dyr skal spise blomster og blad som er tykke og harde, er ikke veldig stor. Jeg har ennå ikke hørt om ett eneste tilfelle hvor noen har blitt syke av å ha spist julerose, forteller Gunn Pettersen i Mester Grønn.

– Verre enn svibel

Svibel er en annen juleblomst som er giftig, det samme er de andre løkplantene tulipan og amaryllis. Disse har irriterende plantesafter.

– Men julerose er mye verre enn svibler. Ved forgiftning etter å ha spist svibel eller amaryllis, vil det gi symptomer som kvalme, oppkast og diaré. Men de inneholder ikke stoffer som kan påvirke hjertet, slik som julerosen gjør, forteller Lise Ringstad.

Kristtorn er også en sterkt irriterende plante som brukes mye rundt juletider. De røde bærene kan være fristende for små barn. Symptomer som kan oppstå er kraftig kvalme, oppkast og diaré.

– Hvis man har spist mer enn fem bær, så kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Kontakt lege ved langvarige eller kraftige symptomer, skriver Giftinformasjonen på sine sider.

Juleplanten asalea skal man heller ikke spøke med. Det å smake på ett eller to blader fra asalea er lite farlig. Ved større inntak kan imidlertid også denne planten gi en forgiftning,

Julestjerne har ufortjent dårlig rykte

Julestjernen er julens favorittblomst fremfor noen.

– Vi selger helt klart mest av julestjerne før jul, den står for 40 prosent av salget av juleblomster, opplyser Gunn Pettersen, innkjøpsansvarlig i Mester Grønn.

Men selveste julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som svært giftig.

– Julestjernen er faktisk en lite problematisk plante, fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter. Å ha smakt på en julestjerne er helt ufarlig, avslutter Ringstad ved Giftinformasjonen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)