Hopp til innhold

Slik steller du juleblomstene og beholder julefølelsen

Vinter og jul betyr ikke at du trenger å legge vekk de grønne fingrene. Her får du tips og råd til hvordan du kan få juleblomstene og julefølelsen til å vare.

Svibler
Foto: Jeannine Govaers / Opb
Svibler

Trenger ikke jord, men trenger litt vann. Det gir noen muligheter i forhold til spennende bruk. Kan settes i glass med røttene synlig. Eller du kan putte kuler, bark eller annet i vannet og få et spennende element i en dekorasjon.

Sviblene kan fort bli for lange og avblomstret. Det kan du motvirke ved å oppbevare dem kjølig om natten. Enten i et kjøleskap eller ute på en balkong hvis det ikke er frost. En kald gang fungerer også fint. Da har du sviblene lenge. Gi dem lite vann. Næring trenger de ikke – det har de med seg i løken.

Etter blomstring kan du la planten visne ned, sette den på et mørkt og kjølig sted for å sette den frem til driving neste år.

Azalea

Azalea
Foto: Obp

Den må aldri tørke ut! Blir den tørr visner knoppene og blomstene fort. Men den skal heller ikke stå i vann, så her må du være flittig med vanningen.

Har den begynt å tørke kan du senke hele potta ned i vann og vente til det slutter å boble. Da er den gjennomvåt. Men det er best å vanne jevnt og trutt. Pass også på at den er fuktig når du kjøper den.

Den liker en lys plass og ikke for varmt.

Azalea kan oppbevares etter julen og plantes ut i hagen til våren. Gjerne i skyggen i et surjordsbed sammen med rhododendron. Så kan du ta den inn igjen til høsten og sette den varmt. Da begynner den å danne knopper igjen og du har enda mer glede av innkjøpet ditt.

Juleglede

Juleglede
Foto: Obp

En klassiker i julehuset. Egentlig fransk, men veldig populær i Norge de siste 100 år. Var juleblomsten fremfor alle før julestjernen overtok tronen.

Vi kjenner godt fra vinduskarmen i gamle hus. Der liker den seg godt. Litt kjølig og lyst med andre ord. 18–20 grader er fint. Krever jevn vanning, gjerne med vann i romtemperatur. Den liker ikke å stå i vann på skålen.

Står den for mørkt kaster den knoppene.

Knip bort visne blomster etter hvert og den vil blomstre lenge.

Amaryllis

Amaryllis
Foto: Opb

Det enkleste er å kjøpe denne når den er drevet fram til en stor knopp (eller flere) og så bare kose seg med den prakten som plutselig slår ut i full blomst.

Men du kan drive dem fram selv fra løk. Da må du beregne starten 6–8 uker FØR jul.
Amaryllis vil ha det lyst og varmt, ca. 20. grader er fint. Gi lite vann fram til stilkene har sluttet å vokse og blomsterknoppene blir synlige. Når knoppene begynner å vokse kan du gi mer vann. Knip av visne blomster. Etter blomstringen kommer de lange bladene fram.

Julestjerne

Julestjerne
Foto: OBP

Den liker ikke kulde og liker ikke å tørke. Men den liker heller ikke å være veldig våt. Tåler ikke trekk.
Du ser det veldig fort når den er tørst. Da krøller bladene seg sammen. Dit bør du helst ikke komme. Da faller bladene av.

Mange reagerer allergisk på julestjernene. Blomstene er ikke de røde høybladene, men de små runde kulene med gult som du finner i midten på toppen.

Knip dem av og allergiproblemet bør være løst. Da begynner den å ”blø” ut en hvit væske. Det kan du stoppe ved å ta litt aske på.

Julestjerne er en typisk juleblomst og de færreste har lyst til å ta vare på den hele året. Men det er mulig, men da må du gi dem mørketid i oktober. Da skal de bare se dagslys i 10 timer, resten av døgnet må de stå helt mørkt.

Trenger i så fall gjødsel fra januar av.

Julerose

Julerose
Foto: Opb

Dette er en forholdsvis ny blomst på det norske julemarkedet. Den tåler å stå ute også om vinteren, i hvert fall når det ikke er for kaldt.

Den er med andre ord fint egnet til å lage en blomstrende velkomst i pottene som ellers står vintertomme på trappa.

Med en julerose, litt granbar og en lykt har du raskt laget deg en hyggelig dekorasjon som tåler litt snø på toppen.

Den kan plantes ut i bedet til våren.


Julekaktus

Julekaktus
Foto: Opb

Novemberkaktus, julekaktus, uansett hva du kaller den så er den flott med sin sene blomstring. Den trenger egentlig ikke noe stell i det hele tatt. Omtrent.

Litt vann av og til kan den selvsagt få, men la den tørke ut mellom hver gang. Gjerne lunkent vann.

Liker seg på en lys plass, men helst ikke midt i sola. Knip av blomstene som visner.

Denne er det lett å ta vare på til neste jul og det finnes eksempler på at de blir kjempestore og enda flottere etter noen år.

Se Grønn juleglede på NRK1 søndag 9. og 16. desember.