Hopp til innhold

Test av solkremer

16 solkremer er testet. Se hvilken som ble best i test.

Solkrem test
Foto: Montasje: Colourbox/ICRT / NRK

Selv om sommerværet later til å ha tatt en ørliten pause, må du regne med at du før eller senere får bruk for solkrem.

Forbrukerrapporten har i siste nummer en stor test av solkremer.

Se også:

Dyrest og nest dårligst

16 solkremer i prissjiktet 95-250 kroner er testet, men det er ikke automatisk slik at du får mer kvalitet for pengene.

  • Den dyreste solkremen i testen, Lancaster Oil-free Milky Spray SPF 15, koster 250 kroner og havner nest sist i testen med 49 proeng, hovedsakelig fordi den vaskes lett av ved bading.
  • Helena Rubinstein Defense Golden Beauty SPF 15 kom best ut i testen med 71 poeng. Den kommer i en sprayflaske på 150 ml og har en veiledende pris på 210 kroner. Det framheves at testvinneren har dobbelt så høy beskyttelse som angitt og har gode kosmetiske egenskaper.
  • Synes du 210 kroner blir i meste laget for 150 ml solkrem, kan du prøve den som kom på delt andre plass; Boots Soltan Moisturising Sun Care Lotion SPF15.Den koster 109 kroner for 200 ml.
  • Nivéa Sun Light Feeling Sunlotion SPF 20 kommer dårligst ut i testen. Den får trekk for dårlig vannfasthet og lav beskyttelse mot UVA-stråler, og da får det ikke hjelpe at den er billigst.

Les mer om testen og se alle de 16 kremene her: Forbrukerrapporten

Les også: Miljøfarlige solkremer

Solkrem

Husk å smøre deg i sommer.

Foto: Colourbox.com

Feil solfaktor

Testen er utført i et laboratorium etter internasjonale standarder, og man har vurdert ting som vannfasthet, faktor og UVA-beskyttelse.

Konsistens, lukt og bruksegenskaper er også vurdert, men ikke pris.

Blant annet fant man ut at faktoren, eller SPF som det heter, ikke alltid stemte.

Testvinneren har for eksempel langt større beskyttelse enn angitt, mens verre er det at fem av kremene har lavere beskyttelse enn det som står på flasken, noe som har gitt dem poengtrekk i testen.

Solvettregler

Kreftforeningen har laget noen solvettegler som kan være greie å ha i bakhodet nå når sommeren nærmer seg:

  • Ta pauser fra solen mellom klokken 12 og 15. Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk – ta pauser fra solen midt på dagen. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.
  • Klær, solhatt og solbriller gir god beskyttelse. Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis om våren og hvis du reiser til fjells eller til solrike strøk. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og hatt beskytter godt.
  • Bruk solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse. Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem hvis du skal oppholde deg i solen med ubeskyttet hud.
  • Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Det gir heller ikke like god herding av huden. Derfor kan du bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som «underlag».

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)