NRK Meny
Normal

Fraråder bruk av solarium

Det er flere gode grunner til at særlig unge bør unngå solarium, varsler Statens Strålevern.

Solarium
Foto: JOERN POLLEX / AFP

- Vi fraråder bruken av solarium spesielt for yngre personer og for personer som har veldig lys hud, sier forsker Terje Christensen i Statens Strålevern til Puls.

Solarier kan gi store helseskader. Solforbrenninger og overdreven soling i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å få føflekk-kreft senere i livet.

Og ifølge Marit B. Veierød, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, har de som tar solarium i tenårene og 20-årene, 75 prosent høyere riskio for å utvikle føflekk-kreft enn de som styrer unna solarium.

LES OGSÅ: Filmstjerne måtte fjerne føflekker

Modell i solarium

Mange ungdom går regelmessig i solarium. Statens Strålevern fraråder folk å bruke solarium.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

Innfører nedre aldersgrense

I Skottland er det nå vedtatt å innføre aldersgrense på solarium, og i løpet av kort tid vil det bli forbudt for unge under 18 år å ta solarium. Samtidig forbys ubemannede solstudioer i landet, melder Daily Record .

- Det har vært diskutert å innføre et lovforbud som forbyr unge under 18 år å bruke solarium i Norge, men det er noen praktiske hindre, sier Christensen.

Tre av fire solstudioer har ikke betjening til stede. Et forbud må følges opp med kontroller – i form av alderskontroll, hvor ofte hver enkelt tar sol og hva slags type hud de har.

- Så lenge ubetjente solstudioer er tillatt, er dette krevende, og vi har ikke et kontrollapparat som er stort nok til å følge opp dette, sier forskeren.

Mange unge brukere

Forskning viser at det er mange unge brukere av solarium. I en dansk studie går det fram at jenter og gutter helt ned i 13 års alderen har tatt solarium, og noen gjør det flere ganger i måneden.

Tall fra en MMI-spørreundersøkelse Kreftforeningen og Strålevernet gjennomførte i 2004, viser at unge kvinner under 24 år var de hyppigste solariumsbrukerne.

- Det er ikke utenkelig at det som må til for å begrense solariumbruken i Norge er en lovpålagt nedre aldersgrense, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen .

- Kreftforeningen er tydelige i informasjonsarbeidet med å fraråde solarium, men ser at det er en utfordring, spesielt når det gjelder ungdom, sier hun.

LES OGSÅ: Dongeri best mot sola

Syk av overdreven soling

Langvarig soling gir økt risiko for hudkreft. Føflekkreft er en av kreftformene som har økt raskest her i landet og hudkreft har dessverre blitt den hyppigste blant alle kreftformer for kvinner i aldersgruppen 20-30 år.

Den viktigste årsaken til den økte forekomsten av hudkreft i de nordiske landene antas å være overdreven soling.

Solforbrenninger og overdreven soling i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å få føflekkreft senere i livet.

LES OGSÅ: Mener mer soling er bra for deg

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.