NRK Meny
Normal

Fraråder bruk av solarium

Det er flere gode grunner til at særlig unge bør unngå solarium, varsler Statens Strålevern.

Solarium
Foto: JOERN POLLEX / AFP

- Vi fraråder bruken av solarium spesielt for yngre personer og for personer som har veldig lys hud, sier forsker Terje Christensen i Statens Strålevern til Puls.

Solarier kan gi store helseskader. Solforbrenninger og overdreven soling i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å få føflekk-kreft senere i livet.

Og ifølge Marit B. Veierød, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, har de som tar solarium i tenårene og 20-årene, 75 prosent høyere riskio for å utvikle føflekk-kreft enn de som styrer unna solarium.

LES OGSÅ: Filmstjerne måtte fjerne føflekker

Modell i solarium

Mange ungdom går regelmessig i solarium. Statens Strålevern fraråder folk å bruke solarium.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

Innfører nedre aldersgrense

I Skottland er det nå vedtatt å innføre aldersgrense på solarium, og i løpet av kort tid vil det bli forbudt for unge under 18 år å ta solarium. Samtidig forbys ubemannede solstudioer i landet, melder Daily Record .

- Det har vært diskutert å innføre et lovforbud som forbyr unge under 18 år å bruke solarium i Norge, men det er noen praktiske hindre, sier Christensen.

Tre av fire solstudioer har ikke betjening til stede. Et forbud må følges opp med kontroller – i form av alderskontroll, hvor ofte hver enkelt tar sol og hva slags type hud de har.

- Så lenge ubetjente solstudioer er tillatt, er dette krevende, og vi har ikke et kontrollapparat som er stort nok til å følge opp dette, sier forskeren.

Mange unge brukere

Forskning viser at det er mange unge brukere av solarium. I en dansk studie går det fram at jenter og gutter helt ned i 13 års alderen har tatt solarium, og noen gjør det flere ganger i måneden.

Tall fra en MMI-spørreundersøkelse Kreftforeningen og Strålevernet gjennomførte i 2004, viser at unge kvinner under 24 år var de hyppigste solariumsbrukerne.

- Det er ikke utenkelig at det som må til for å begrense solariumbruken i Norge er en lovpålagt nedre aldersgrense, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen .

- Kreftforeningen er tydelige i informasjonsarbeidet med å fraråde solarium, men ser at det er en utfordring, spesielt når det gjelder ungdom, sier hun.

LES OGSÅ: Dongeri best mot sola

Syk av overdreven soling

Langvarig soling gir økt risiko for hudkreft. Føflekkreft er en av kreftformene som har økt raskest her i landet og hudkreft har dessverre blitt den hyppigste blant alle kreftformer for kvinner i aldersgruppen 20-30 år.

Den viktigste årsaken til den økte forekomsten av hudkreft i de nordiske landene antas å være overdreven soling.

Solforbrenninger og overdreven soling i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å få føflekkreft senere i livet.

LES OGSÅ: Mener mer soling er bra for deg

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.