Hopp til innhold

Miljøbevisst grilling

Sommer og grilling hører sammen, men uvettig grilling kan skade naturen. Vi viser deg hvordan du griller miljøvennlig.

grilling

Ved miljøbevisst grilling burde du unngå kjøtt, og heller grille fisk og grønnsaker.

Foto: Izaokas Shapiro

En kort tur i parken kan raskt fastslå at det er engangsgrillene som dominerer. Og ifølge Grønn Hverdag bruker vi omtrent en million engangsgriller hvert år.

Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, påpeker at hvis man vil grille miljøbevisst er det viktig å styre unna engangsgrillen.

- Engangsgrillen er et stort avfallsproblem, og det lønner seg heller å se hva som finnes på markedet av bærbare flergangsgriller. De er ofte ikke så dyre og er mye mer miljøvennlig.

 

 Unngå engangsgriller

- Hvorfor er engangsgriller så belastende for miljøet?

- Engangsgriller er energikrevende å produsere. Den inneholder kull og den blir fort varm. Den lager også flekker eller merker der den settes og den er vanskelig å håndtere, forklarer Lindahl.

Ifølge Lindahl tilsvarer ett års forbruk av enganggriller 200 000 kilo restavfall og seks til syv fullastede vogntog med 30 tonns avfall.

 

Slik blir engangsgrillen miljøvennlig

Hvis du velger å kjøpe en engansgrill kan den ifølge Lindahl med enkle grep gjøres mer miljøvennlig. 

- La grillen kjøle seg ned etter bruk, legg den tilbake i kartongen og trè en pose over den når du skal hjem. Før du skal ut på tur igjen, ta av risten, fyll på med grillkull, fest risten igjen og legg den i en pose. Husk å ta med tennvæske. Slik varer en engangsgrill i alle fall tre til fire ganger, påpeker Lindahl.

 

Mat påvirker

Ifølge Lindahl er det ofte viktigere å være bevisst på hva man legger på grillen enn om det er en engangsgrill, flerganggrill eller en gassgrill.

– Mat innebærer miljøbelastninger. Unngå kjøtt, og velg heller flere økologiske råvarer. Du kan for eksempel grille fisk som er mye mer miljøvennlig enn kjøtt.

 

Valg av kull

Når du velger kull til grillen er det viktig at du velger kull med FSC- merke (Forest Stewardship Counsil). Det garantere at du får kull fra bærekraftig skogbruk, men sertifiseringen har dessverre svakheter og det er viktig at du dobbeltsjekker hvor kullet kommer fra.

- Dessverre stammer en del grillkull på det norske markedet fra tropiske regnskoger, så det er viktig at man dobbelsjekker pakningen.

Få inspirasjon til grillmat - Grill riktig, hold deg frisk

For mer informasjon om grilling se flere tips på Grønn Hverdag

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)