NRK Meny
Normal

Billig laks gir mest omega-3

Det lønner seg ikke å kjøpe den dyreste fryselaksen i butikken, om du er på jakt etter mest omega-3 for pengene. Dette viser ny test.

Produkter i omega-3-test

Testens vinner gir nesten dobbelt så mye omega-3 som taperen.

Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK

Testresultatene viser at vinneren faktisk gir nesten dobbelt så mye omega-3 som taperen!

Inntak av fisk, fiskeolje og omega-3-fettsyrene EPA og DHA reduserer risikoen for å dø av hjertesykdom, ifølge Helsedirektoratet. Derfor ønsket NRK Forbrukerinspektørene å se hvor mye laks vi må spise for å dekke ukebehovet av omega-3-fettsyrene.

Det er Matforskningsinstituttet Nofima som på oppdrag fra FBI har testet åtte forskjellige lakseprodukter:

  • First Price laksekoteletter
  • Smart 365 laksefilet med skinn
  • ICA laksefilet uten skinn
  • Findus laksefilet naturell
  • Salma fersk laks
  • Det gode hav laksekoteletter
  • Matmestern laksefilet naturell
  • Fiskemannen laksefilet uten skinn

Kotelett bedre enn filet

Seniorforsker Bente Ruyter

Ifølge Bente Ruyter har en renskåret filet ofte mindre innhold av omega-3-fettsyrer, enn en kotelett av fisken.

Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK

Det er First Price laksekoteletter som kommer best ut i testen. 150 gram av fisken er nemlig nok til å dette ni dagers omega-3-behov.

– Dette produktet kom godt ut fordi det inneholder et omriss av hele laksen, også bukpartiet. Dette er rikt på omega-3-fettsyrene, i motsetning til en renskåret filet hvor mye av fettet er fjernet, sier seniorforsker i Nofima, Bente Ruyter, til FBI.

Hun understreker at vinneren ikke nødvendigvis er den fineste fisken, men at den er rikest på omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

Laksen som derimot kommer dårligst ut i FBIs test, er Fiskemannen laksefilet. I motsetning til vinneren vil 150 gram av denne fisken kun dekke fem og en halv dags omega-3-behov.

– I tråd med det vi har sett tidligere

Fiskemannen laksefilet

Fiskemannen laksefilet er testens taper.

Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK

Fiskemannen er Norgesgruppen ASAs merke for fiskeprodukter. De er ikke overrasket over resultatet.

Ingrid Solberg Gundersen

Ingrid Solberg Gundersen og Norgesgruppen ASA er ikke overrasket over testresultatene.

Foto: Norgesgruppen

– Analysen er i tråd med det vi har sett tidligere. Nivået er normalt, og vil dekke dagsbehovet for de marine omega-3-fettsyrene, sier kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen ASA, Ingrid Solberg Gundersen, til FBI.

Hun peker på at hver enkelt laks har naturlig variasjon av omega-3, og dermed er noen fetere enn andre.

– Filet med skinn kan gi høyere nivåer, fordi den har med seg bukfettet, sier Gundersen.

Fisk én gang i uka

First Price laksekoteletter

First Price laksekoteletter er testens vinner.

Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK

Norgesgruppen ASA er også eier av merkevaren First Price som vinner testen med sine laksekoteletter. Disse er også et av de to billigste produktene som ble testet.

– Denne laksen er en svært god kilde til omega-3, så her får forbruker mye for pengene, sier Gundersen.

Resten av produktene i testen dekker henholdsvis seks og syv dagers omega-3-behov, dersom man beregner ut fra 150 gram fisk.

  • Lurer du på hvor lenge frossen mat varer? Da bør du lese her

Testresultatene viser også at planteoljefettsyrene, og de marine fettsyrene DHA og EPA har relativt likt prosentnivå i de ulike prøvene som ble tatt fra lakseproduktene. Det tyder på at fisken fra de ulike produsentene har spist et fôr med omtrent lik sammensetning av plante- og fiskeolje.

Testresultater

Merke

Omega-3 innhold/EPA og DHA i gram fettsyre per 100 gram muskel

Pris

First Price laksekoteletter (500 gram)

1,46 gram

32,-

Smart 365 med skinn (500 gram)

1,27 gram

38,90,-

ICA Laksefilet, uten skinn med sitron og pepper (560 gram)

1,18 gram

71,90,-

Findus Laksefilet Naturell (500 gram)

1,14 gram

78,90,-

Salma fersk laks (301 gram)

1,11 gram

79,-

Det Gode Hav Laksekoteletter (500 gram)

1,05 gram

32,-

Matmestern Laksefilet naturell (500 gram)

1,03 gram

54,90,-

Fiskemannen laksefilet, norsk laksefilet uten skinn og ben (560 gram)

0,92 gram

78,-

– Forskjellene skyldes antagelig at de ulike muskelbitene er tatt ulike steder på fisken, sier Bente Ruyter ved Nofima.

Hun forklarer videre at en laks har høyere fettnivå i fremre del nær hodet og i bukpartiet. Fettnivået er derimot lavere i øvre del av ryggen, og fallende bakover mot halen.

– Resultatene tyder på at vinneren kommer fra feitere partier av laksemuskelen, enn enkelte av produktene fra de andre produsentene. Det eneste ferske produktet vi testet er selve indrefileten av muskelen, og derfor ganske mager, avslutter seniorforskeren.

Lakseprodukter i FBIs omega-3-test

Disse lakseproduktene havnet midt på treet i testen.

Foto: Hallvard Mørk Tvete/NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.