Normal

Test av 10 brettspill

Trenger du et nytt brettspill til ferien? Her er noen spennende alternativer til Ludo og Monopol.

Brettspill
Foto: Synne Hellum Marschhäuser/ Forbrukerrapporten

Er du i tvil om alle brikkene til Monopol, Ludo eller Trivial Pursuit er intakte etter forrige hyttetur?

Her er testen for deg som trenger noe nytt og spennende til ferien!

Forbrukerrapporten og Brettspillguiden.no har testet 10 brettspill man kan bryne hjernen sin på. Slik blir de rangert:

  1. Settlers of Catan er et strategispill der du som nybygger skal bygge deg opp på øya Catan. Flaks og evne til å forhandle med motstanderne er gode egenskaper å ha. I tillegg dukker det opp overraskelser underveis. Dette er opprinnelig et tysk spill som er oversatt til over 25 språk, og oversettelsen er kanskje det som ikke er all verden. Passer for 3-4 spillere fra 10 år, varer i 1-2 timer og koster rundt 300 kroner.
  2. Stormenes tid kommer på en sterk andreplass. Det er et strategispill i samme gate som testvinneren, men litt mer komplisert. Det er basert på en roman av Ken Follett og spillerne skal samarbeide om å bygge en katedral i middelalderen, men konkurrere seg i mellom om poeng. Spillet ble kåret til beste familiespill i 2007 av Brettspillguiden.no og passer for 2-4 spillere fra 12 år. Prisen er i overkant av 400 kroner og du bør regne med å bruke opp i mot to timer på et spill.
  3. Sequence er et kortspill med enkle regler for hele familien. Spiller man kortene riktig, får man plassert en brikke på et brett der det gjelder å få fem på rad før motstanderne får stanset deg. Spillet er kanskje litt i enkleste laget for de som er glade i strategi, men det ble kåret til best i test av TV2 hjelper deg i 2006. Passer for 2-18 spillere fra 7 år. Spilltiden er mellom 30 og 60 minutter og det koster ca 300 kroner.

For plassene 4-10 - se Forbrukerrapporten .

Vil du spille på nett? NRK.no/spiller har plukket ut noen gratis varianter du kan prøve: Tid for spill

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.