Hopp til innhold

Slik skriver du en glimrende CV

Drømmer du om å starte det nye året med ny jobb? Her er CV-tipsene som kan skille deg ut i søknadsbunken.

Skrive CV

TIPS: Mange lurer på hvordan man skal skrive CV, viser søkeordene fra Google i fjor.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Vil du på jobbintervju, bør du legge ned arbeid i en god CV. I fjor var setningen «Hvordan skrive CV» den mest søkte på Google og det er mange om beinet i arbeidsmarkedet.

– Det er et tøft jobbmarked for unge nå, og det er mange som trenger hjelp til å skrive søknader, få tips om hva man skal si på intervju og hvordan man skal skrive CV, sier Johanna Engdaswe, informasjonskonsulent ved UngInfo, som er et informasjonssenter for ungdom mellom 13 - 27.

Johanna Engdaswe

PÅGANG: Johanna Engdaswe i UngInfo hjelper mange unge med både cv og jobbsøknad.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun forteller til NRK at de har flere jobbveiledninger i senteret hver dag, og ser på mange ulike søknader og CV-er hver dag.

For å komme til intervju, er CV en viktig inngangsbillett, og den bør være gjennomarbeidet, mener René Brunsvik, karriereveileder, blogger og mannen bak nettstedet CV-nerden.

Rene Brunsvik

EIERSKAP: Det er viktig å ha eierskap til det du skriver i CV, sier jobbekspert René Brunsvik.

Foto: Privat

– Det er ikke sikkert du har mange sekunder på å overbevise. Se på CV-en som et livsdokument om hvem du er og hva du har vært. Det er dokumentet om deg til alle i verden, og da bør du ha eierskap til det du skriver. Det er viktig, sier han.

Her er ekspertenes seks tips til en bedre CV.

1. Ikke masseproduser CV-en

– CV-en din må alltid være tilpasset stillingen du søker på. Det er enda viktigere nå enn tidligere, sier Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Kristin Kvanvig

TILPASS: Kristin Kvanvig sier det er viktig å få frem hvem du er for arbeidsgiveren.

Foto: Nav

Hun sier videre at du må finne ut hva som er viktig for arbeidsgiveren du søker jobb hos og hva arbeidsgiver ser etter.

– Det viktigste du gjør i en CV er å få frem hvem du, er i tillegg til informasjonen som er relevant for jobben du søker på, forklarer hun.

Johanna Engdaswe hos UngInfo forteller at mange trenger hjelp til å sortere hva bedriftene er ute etter, og råder spesielt unge til å få hjelp til å tolke stillingsutlysningen hvis de er usikre.

2. Ha en ren layout

– Bruk en så ren layout som mulig og en skrifttype alle kan lese. Bruk heller ikke farget ark, men gjør alt enkelt og oversiktlig, sier Kvanvig.

CV-en bør helst ikke være på mer enn en A4-side.

– Du bør også tenke lik skrifttype på CV-en og på søknaden, og bruk Word eller et pdf-format.

CV

MAL: Er du i tvil om hvordan en CV bør se ut, finnes det mange maler på nett. Her er UngInfos mal.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Navn, adresse, e-postadresse, mobilnummer, fødselsdato, må komme tydelig frem. Mange oppgir også sivilstatus og eventuelle barn.

Johanna Engdaswe hos UngInfo sier de ber alle sjekke at CV-en er oversiktlig og lett å lese. At den har et enkelt og objektivt språk og er sjekket for skrivefeil.

3. Skriv det nyeste først

– Når du skal søke jobb, er det viktig å vise arbeidsgiver hva du har gjort til nå. Da bør det siste du har gjort komme først, sier Kvanvig.

Hun ber deg være ekstra tydelig i beskrivelsen av stillingene du har hatt tidligere.

– Skriv noen ord som forklarer hva du har jobbet med eller studert. Mange stillingstitler er ikke selvforklarende, så få tydelig frem kompetansen du har.

Er du ung og nyutdannet, bør du skrive noe om fagene du har tatt og hva du har fordypet deg i. Oppgi lærested og når utdanningen startet og sluttet.

Bok og briller

STUDENT: Søker du jobb rett etter studietiden er det lurt å skrive opp hva du har fordypet deg i.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Bruk plass på å forklare hva du har gjort, råder René Brunsvik.

– Ikke vær redd for at denne informasjonen tar plass så den er relevant. Det er denne informasjonen som er viktig at arbeidsgiver får.

Før gjerne opp erfaring som ikke er betalt også. Erfaring fra frivillig forening, fra praksisuka, fra Operasjon Dagsverk, råder UngInfo.

4. Skriv nøkkelkvalifikasjoner

– Øverst på CV-en kan det lønne seg å skrive nøkkelkvalifikasjoner. Et kjapt sammendrag av hvem du er, helt objektivt, sier Brunsvik.

Her er hans eksempel på gode nøkkelkvalifikasjoner og hvordan du kan gjøre det:

Skriv for eksempel at du har tre års erfaring som klasseforstander på barneskole, jobbet frivillig i seks måneder med ungdommer på ungdomshjem og har god erfaring med å holde kurs og foredrag.

Johanna Engdaswe

SAMMENDRAG: Nøkkelkvalifikasjoner er et objektivt sammendrag om deg.

Foto: Anette Torjusen / NRK

5. Ikke ha feil

– Det ser ikke bra ut hvis man har skrivefeil i CV-en. Ingen liker slurv. Vis at du har gjort en god jobb med CV-en, sier Kristin Kvanvig.

Feil i det hele tatt bør du unngå, og sjekk blant annet at referansene dine er tilgjengelige.

– Hvis referansene blir kontaktet uten at de er forberedt, kan det slå uheldig ut. Sørg derfor at de vet hva slags jobb du har søkt.

Hold også orden på søknadsprosessen, send inn CV og søknad til fristen, råder hun.

6. Bruk eksempler

– Når man sitter alene og skriver CV er det fort gjort å ramse opp floskler om seg selv, sier Brunsvik.

Han sier det er tid for å tenke annerledes.

– Hvis du skriver at du er sporty, utadvendt og blid, er det en gjenkjennelig sjargong som passer på mange, og som ikke skiller seg ut.

Slalom

TYDELIG: Mange skriver at de er sporty og sosiale, men bruk heller eksempler. Har du vært instruktør eller holdt kurs i forbindelse med hobbyen din, så skriv det.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I stedet for å skrive at du jobber godt alene eller i team, bør du bruke eksempler. Har du for eksempel jobbet i et prosjekt med en tøff deadline, så skriv det, forklarer han.

– Unngå å ramse opp arbeidsoppgavene som gjelder alle som har din stilling. Hva gjorde du der konkret? Gjorde du noe ekstra? Er det ting som kan skille deg ut eller hjelpe deg inn i den nye jobben du skal søke?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)