Hopp til innhold

Slik holder du deg tørr på sykkelen

Overtrekk på skoene og sykkelhansker mot kulde og fuktighet er smart hvis du sykler i regnet.

Syklister vs bilister

Det skal ikke så mye til for å gjøre sykkeltur i regnvær til en tørrere opplevelse.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Du må ikke nødvendigvis se ut som en deltaker i Tour de France når du skal sykle. Normalt hverdagstøy går helt bra hvis du tråkker ivei på handletur eller til og fra jobben. Men alt er ikke like velegnet.

Med regn i lufta og våt veibane, kan overtrekk på skoene være en lur investering. De kan også holde føttene varme når kulda setter inn.

Noe av det aller viktigste når du kjøper skobeskyttelse, er at overtrekket raskt kan tas av og på. Syklistenes Landsforening (SLF) anbefaler borrelås på siden framfor glidelås bak, som kan være tregere å trekke på seg.

Skoovertrekk som er helt vanntett går litt høyere opp på leggen, slik at buksebeina også beskyttes. De øvrige trekkene er ikke helt vanntette, selv om de reduserer ulempen med fuktige og kalde sko.

LES OGSÅ:

Sykkelhansker

Mange som sykler i regnvær, opplever at hendene blir overraskende kalde. Ubehagelig og ikke spesielt trafikksikkert. Den beste løsningen er sykkelhansker som ikke er glatte på undersiden.

Valg av hansker bør skje med omhu, fordi mange hanskemodeller raskt blir gjennomvåte.

Syklistforeningens beste råd er å velge hansker med en vanntett membran på oversiden og puter på undersiden som demper trykket på hendene.

Like viktig er at du ikke får dårligere grep på sykkelstyret. God bevegelighet til bremsing og giring er viktige stikkord.

LES OGSÅ:

Bomull

Når man plukker sykkelklær fra garderoben, bør man velge antrekk som ikke er for vide, for varme eller klamme uansett vær. Blafrende tøy øker luftmotstanden og krever mer svette og kraftforbruk underveis.

Bruk ikke t-skjorter av bomull når du sykler, lyder et annet av rådene fra SLF. Tett undertøy av bomull kan bli som kalde våte kluter på kroppen. Et bedre valg er å bruke en singlet av typen sportsundertøy under en vanlig skjorte, som ikke bør være altfor vid.

Friluftsklær med løse ben og ermer er også noe mange syklister har glede av. Blir det varmt, er det en kjapp sak å ta av de løse delene av plagget. De veier lite og kan enkelt puttes i lommer, veske eller sekk.

Blir det kaldere, er det bare å dra på deg de løse ermene og benene igjen. Hvis de også er utstyrt med en strikk, unngår du irritasjonen ved at de sklir ned.

På rygg eller brett

Mange syklister har ekstra klær i en ryggsekk. Sekken bruker de blant annet fordi nye tohjulinger ofte selges uten bagasjebrett. Sekk er praktisk på en syklistrygg, men ulempen er større mulighet for å bli svett på ryggen. Hvis dette er et problem, finner det flere alternativer til ryggsekken.

Med et bagasjebrett på sykkelen, kan du for eksempel bruke en smart spesialtilpasset kontorveske. De kan blant annet ha et spesielt beskyttet rom for bærbar pc.

Veske eller boks til å feste oppå bagasjebrettet finnes også, i flere varianter og merker. Utvalget er også stort i mer tradisjonelle sidevesker til å feste på bagasjebrettet.

Seteveske, hofteveske og styreveske er andre muligheter hvis du ikke skal ha med deg mye. Men kjøper du veske til å henge på styret, bør du passe på at den har festebrakett som gjør det enkelt å ta vesken av og på styret.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)