Hopp til innhold

Slik får du vårfin sykkel

En skikkelig vårpuss gjør at sykkelen din varer lenger og blir morsommere å bruke.

Sykkel ved skog

Lufttrykk og bremser er det aller viktigste du må sjekke.

Foto: Alesia Kazantceva / Unsplash

Vask og stell er ikke bare god økonomi. Sykkelgleden blir så mye større når alt fungerer som det skal. Og en velholdt sykkel er en tryggere sykkel.

– Lufttrykk og bremser er det viktigste når du sjekker om tohjulingen er klar for en ny sesong, mener fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening.

For lite luft i dekkene gjør det mye tyngre å sykle og lettere å punktere. Og dårlige bremser er dårlig trafikksikkerhet, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ:

De fleste lar sykkelen bli stående som den er når vinteren kommer. Da må jobben gjøres om våren.

Det kreves egentlig ikke så mye for å få sykkelen i toppform. Litt egeninnsats ved sesongstart og hyppig bruk av oljekanna er alt som skal til. Regnvann og søle har nemlig en stygg tendens til å vaske bort fettet som sykkelen er så avhengig av.

Dette er Svein Fagervolds beste tips for vårstell av sykkelen:

1. Vask

Start med en rundvask med varmt zalovann og svamp eller klut. Bruk mye vann på hele sykkelen. Du kan også spyle med slange, men vær varsom så vannet ikke trenger inn i krank og nav. Unngå høytrykksspyling, som vasker bort fettet.

2. Gir og bremser

Rustent gir

Rustent gir er ingen god start på en ny sykkelsesong.

Foto: ScanStock

Rust og gammel møkk kan tære hardt på vaierbremser gjennom et langt vinteropplag. Klem på bremsehåndtakene og sjekk at bremsene tar godt. De skal også slippe raskt når du slipper håndtaket.

Drypp eller spray olje på de bevegelige delene og inn i bremsevairene slik at de løper lett. Gjør det samme med girene.

Fagervold anbefaler teflonolje på sprayflaske. Den trenger lettere inn, og tiltrekker seg mindre skitt enn vanlig olje.

Husk å dekke sykkelen (spesielt hjulene) og bakken med gamle aviser før du sprayer, og hold en fille bak spraypunktet så du ikke søler til omgivelsene.

De mer avanserte hydrauliske bremsene er mer slitesterke enn tradisjonelle vaierbremser. Merker du at de tar dårlig, bør du få hjelp av et verksted.

3. Dekkene

Fotpumpe

En fotpumpe kan gjøre susen.

Foto: Colourbox

På de fleste sykkeldekk finner du påskriften "Inflate to" etterfulgt av et tall. Tallet indikerer maksimalt lufttrykk, som regel i pund.

Sykkelen ruller best med fullt lufttrykk. Å ha for lite luft i dekkene er den vanligste feilen mange gjør når de sykler.

Med bilventiler kan du sjekke og fylle luft på en bensinstasjon.

Har du tradisjonelle sykkelventiler, anbefaler Fagervold kjøp av en god fotpumpe med manometer, som ikke koster all verden. Med den fyller du luft raskt og effektivt uten å bruke mye krefter. Manometeret måler lufttrykket.

Slike pumper kan også brukes til fotballer, luftmadrasser osv.

  • LES OGSÅ:

4. Kjede og pedaler

Piggdekk på vinterføre

Vintersykling krever ekstra god rengjøring når våren kommer.

Foto: Kamilla Pedersen / NRK

Kjedet skal renses for sand og skitt, og smøres godt før man trår til.

Vintersykling kan etterlate seg en slipepasta av salt, fuktighet og forurensning. Da kreves det ekstra god rengjøring av drivverket når våren kommer.

For å begrense rust og slipeskader bør kjede, pedaler og alle bevegelige ledd renses, oljes og tørkes av. Også her er teflonoljespray det beste, ifølge Fagervold.

Gjenta prosessen hvis kjedet er ekstra skittent.

Et smart ekstratips fra Syklistenes Landsforening er å bruke fargeløs skokrem på et matt skinnsete. Da får det gløden tilbake.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)