Hopp til innhold

Høstdeprimert? Dropp småspisingen

Sliter du med høstmørket og føler deg slapp og uopplagt? Da bør du tenke over hva du putter i munnen.

Høstdepresjon

SLAPP? Er du slapp og vil helst ligge på sofaen i høstmørket? Da bør du ikke stappe i deg sukker og bakevarer, råder ernæringsfysiologen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Mens høstbladene drysser fra trærne, senker ofte mørke og tungsinn seg. Heldigvis finnes det råd.

Cathrine Borchsenius

TREN! Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius sier det er viktig å trene selv om det er mørkt. Det vil gjøre deg mer oppstemt.

Foto: Privat

– I stedet for å bevege seg, setter man seg ofte til i sofaen og nærmest venter på å legge seg. Mange småspiser seg opp i vekt om høsten, og det hjelper ikke mot høstdepresjon, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Slappere og uopplagt

Mangel på lys er den viktigste grunnen til at mange føler seg tappet for energi på høsten, og en måte å stagge tungsinnet på er å passe nøye på hva man spiser, forklarer hun.

– Hvis du har problemer med blodsukkeret, bør du unngå spise raske karbohydrater som brød, ris sukker og bakevarer. Spis sunt og fiberrikt, og få i deg nok vitaminer, råder hun.

Selv om du føler deg oppstemt når blodsukkeret stiger, faller det like fort igjen, forklarer ernæringsfysiologen.

Spiser godis

LAT: Det er lett å bli litt lat på høsten, men det er dumt, mener ekspertene. Kom deg ut i frisk luft eller på trening.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Da blir du enda slappere og uopplagt.

Det er også dumt å sige sammen i sofaen på ettermiddagen.

– Klarer du å gå på trening klokken 20, vil du føle deg bedre. Du vil bli full av krefter i stedet for å være sliten. Selvfølelsen din vil også bli bedre. Trening har masse å si i høstmørket, sier hun.

Høstblad

VAKKER TID: Høsten er en fargerik tid, som man bør bruke til å være sosial og gjøre noe hyggelig, råder fastlegen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Vær sosial

Først og fremst er det overskudd av søvnhormonet melatonin, som gjør oss ekstra slappe nå, forklarer professor i helsevitenskap ved Høgskolen i Østfold og forsker ved Sykehuset Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen

LYS: Professor og forsker, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, sier både dagslys, lyslampe og D-vitamin kan gi mer energi i mørketiden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han råder deg til å kjøpe en lyslampe, i tillegg til å ta både D-vitamin og tran hvis du synes mørketiden er tung.

– Selv om de færreste trenger behandling, bør man ta kontakt med lege hvis symptomene blir plagsomme, sier han.

Fastlege Stig Sandberg sier det er mange som synes det er tungt å komme seg på jobb og skole, men han vil ikke at fenomenet skal sykeliggjøres.

Stig Sandberg, fastlege

NOK SØVN: Stig Sandberg er fastlege og sier det er viktig å få nok søvn og dagslys. Er tungsinnet langvarig, bør du ta kontakt med lege.

Foto: Privat

– Det er mange grunner til at man blir trøtt og daff, høsten er en lang tid for mange uten avbrudd i form av ferier eller helligdager. Det i seg selv er en grunn til å bli sliten.

For å kalle noe en depresjon, er det ulike vilkår som må være innfridd, forklarer han. Symptomene skal ha hatt en varighet på minst 14 dager, være av en viss styrke og ha kjennetegn som tristhet, nedsatt energinivå og nedstatt evne til å føle glede.


– Det viktigste man kan gjøre er å sørge for å få nok søvn og være fysisk aktiv på dagtid så man får litt dagslys. Spe på med sosiale aktiviteter, og hyggelige gjøremål er alltid bra for å motvirke depresjon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)