Sprer seg i rekordfart: – Står foran en epidemi

Du kan ha tusenvis av skadedyret skjeggkre hjemme hos deg uten at du aner det.

Skjeggkre

Skjeggkre har inntatt norske hjem og nå skal skadedyret kartlegges av Folkehelseinstituttet. De finnes i alt fra papp til gipsplater.

Foto: Mycoteam

Fra den ble oppdaget i Norge i 2013, har antall skjeggkre økt i rekordfart.

– I 2012 var det ingen. Da vi begynte å ta dem inn i statistikken vår i 2016, var det 511 tilfeller. I år ligger det an til over det dobbelte, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet til NRK.

– Toppen av isfjellet

I januar neste år begynner Folkehelseinstituttet en kartlegging av småkrypets inntog i Norge, for å finne effektive metoder å bekjempe den på. Den er vanskelig å bli kvitt når du først har fått den i hus.

Preben Ottesen

Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skjeggkreet er observert over hele landet, og trives aller best i nye og moderne boliger.

– Vi vet ikke hvorfor det er mest av dem i nye bygg, men vi har noen teorier. Det er noe vi skal prøve å finne ut av i prosjektet som starter opp neste år, sier Ottesen.

Les også: Skjeggkre truet Nasjonalbibliotekets skatter

Under normale forhold gjør skjeggkreet liten skade, men blir regnet som skadedyr fordi mange synes de er ekle og ubehagelige. Litt som kakerlakker, forklarer fagsjef Johan Mattson, fagsjef i Mycoteam, som har undersøkt flere hundre skadetilfeller.

– Vi har nok bare sett toppen av isfjellet, og antallet tilfeller med skjeggkre har hatt en voldsom økning de siste årene. Prognoser på fem år viser at anslagsvis halvparten av alle får skjeggkre i boligene sine, sier han.

Skjeggkre på limfelle

Skjeggkre som har blitt fanget i en limfelle.

Foto: Mycoteam

I Norge har bygningene høy standard med tanke på varme og trekkfrie bygninger.

– Fordi skjeggkre liker seg ved varme konstruksjoner finner man dem gjerne inn mot rom med gulvvarme eller andre steder det er ekstra varmt. De har ingen naturlige fiender innendørs, og isolasjonen i vegger og gulv gir gode skjulesteder slik at de har lett å gjemme seg for oss.

Lever av papir

– For fire år siden ante vi ikke at det skulle bli et så stort problem, og nå står vi foran en epidemi som vi alle kommer til å bli berørt av i løpet av få år.

Han forteller at skjeggkre lever av cellulose.

Johan Mattsson

Johan Mattsson i Mycoteam.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Nye bygninger har mye av papir, gipsplater, papirbaserte materialer og ikke minst pappesker som alt av nye møbler og gjenstander transporteres i.

Før du aner ordet av det, kan du ha flere tusen i boligen din og det er vanskelig å bli kvitt dem, forklarer han.

– Skal du bekjempe den, ser vi at bruk av limfeller er en god måte å både kartlegge hvor de holder til og for å fange dem. Tilstrekkelig mange limfeller som står riktig plassert og lenge nok, er derfor en god start som ofte gir merkbar effekt.

  • Har du fått mange skjeggkre hjemme? Da vil Forbrukerinspektørene høre fra deg på mail: fbi@nrk.no

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.