Høsten er bananfluetid og de formerer seg i rekordfart.
– Ser du mellom fem og 20 bananfluer på kjøkkenet har du et problem inne i huset ditt. Da må du forte deg å finne kilden, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til NRK.
FINN KILDEN: Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet sier man må finne kilden og kvitte seg med den.
Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRKKan ta uker å bli kvitt dem
Bananfluene som du finner i pærer, bananer, epler og plommer er på jakt etter gjærende stoffer. Dermed er også øl, vin og brus ekstra attraktivt.
Bananflua tar seg ofte inn på kjøkkenet gjennom åpne vinduer.
Selv om fluene kan opptre innendørs hele året, er høysesongen fra august til november.
DRUKNER: Rødvin og Zalo gjør at bananfluene ikke kommer seg opp og dermed dør.
Foto: Anette Torjusen / NRK– Larvene utvikles i gjærende emner og de voksne fluene tiltrekkes spesielt av gjæringsprodukter som eddik og alkohol, forklarer Ottesen.
For å bli kvitt fluene må du først og fremt finne ut hvor larvene formerer seg.
– Selv om du finner kilden til bananflua kan den sverme i flere uker, derfor er det viktig å forhindre at den fortsetter å formere seg.
SMÅ: Bananfluene er små, men de kan komme i hopetall og formere seg i rekordfart.
Foto: Anette Torjusen / NRKLager feller av brusflasker
For å bli kvitt bananfluene må du først og fremst fjerne gammel frukt, mat, tomflasker med skvetter og annen mat som flua liker. Men du kan også prøve andre triks.
– Bananfluene er veldig glade i rødvin, så hvis du kan ofre litt vin i et glass og blande det med Zalo, så vil bananfluene synke ned, forklarer Ottesen.
Eddik gjør også susen.
FELLE: Rune Aae har laget en egen felle som fungerer, forteller biologen. Han bruker en brusflaske til å fange dem med.
Foto: Rune Aae– Du kan sette frem et glass med litt fortynnet eddik og blande det med Zalo.
Biolog Rune Aae har laget sin egen bananflue-felle, som gjør jobben.
– Jeg har kuttet av toppen på en flaske og snudd den opp-ned i flaska. Fyll flaska halvveis opp til åpningen med saft eller rødvin, sier han til NRK.
Biologen anbefaler å bruke en flaske med riller, da fungerer det best, sier han.